Gå til innhold
Arkivverket

[#906] Registreringer fra Sjømannskirkene


Gjest Eva McKenna
 Del

Recommended Posts

Gjest Eva McKenna

Kirkebøkene i Norge er jo klausulert i 60 år. Hvordan kan det da ha seg at vi nå kan 'bla' i 'Døde' fra sjømannskirkene helt opp til 1985 for Durban's vedkommende og til 1952 for Antwerpen? Er det fordi handlingene ikke skjedde på norsk jord, og derfor ikke kommer under norsk lov? Følges da i tilfelle lover fra de forskjellige land? Kommer dere også til å legge ut dåp og ekteskap fra sjømannskirkene?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Vi skal og må følge de reglene som er gitt for norske personregistre. Arkivverket har en rammekonsesjon fra Datatilsynet, og den gir våre rammer og regler. Reglene er strengere enn for bruk av arkivsaker i original.Reglene for klausulering gjelder informasjonens art, ikke generelt alderen på opplysningene. Noen opplysninger om døde personer er tilgjengelige for allmenheten, så sant opplysningene ikke kan antas å være til skade for eller krenke gjenlevende. Norske aviser bringer jevnlig oversikter over "anmeldte dødsfall til skifterettene" o.s.v. Og vi har f.eks. tidligere lagt ut dødsfall i Bergen til 1972. Opplysningene som går langt opp i tid må begrenses til å være lite mer enn navn, fødselsdata, døds- og begravelsesdato. På den andre siden må vi være tilbakeholdne med å gi opplysninger om f. eks. dødsårsak fra de siste 60 årene.Vi har regnet med at dødsfall registrert ved sjømannskirkene vil være av stor interesse for et vidt publikum, fordi det ofte vil gjelde personer som har vært særdeles mobile, og der man ikke lett vil finne dem i andre kilder. (Og statistikkene våre bekrefter interessen og viser 3500 søk i materialet fra Amsterdam i løpet av et par uker.)Dåp ved sjømannskirkene kan vi nok komme til å legge ut, men da med den samme tidsbegrensningen som for norske kirkebøker - at vi vil holde en sperre på 105 år. Vi kan ikke legge ut opplysninger om fødte som fortsatt er i live (uten å innhente tillatelse fra den enkelte). Derfor stopper de databasene over fødte vi legger ut i 1894/95, selv om kirkebokduplikatene er åpne for allmenheten til slutten av 1920-tallet.Vielser ved sjømannskirkene vil vi nok etter hvert legge ut, og da bruke ca. 1920 som grense - ut fra en antagelse om at personer gift før 1920 i liten grad fortsatt kan være i live. Vielse har for øvrig i høy grad vært ansett som et offentlig anliggende, lenge ble lysinger publisert i Norsk Lysingsblad.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.