Gå til innhold
Arkivverket

[#927] Sjøfolk som forsvant


Gjest Rolf Erik Sanne
 Del

Recommended Posts

Gjest Rolf Erik Sanne

Digitalarkivets utlagte databaser har vært til fantastisk hjelp for oss som har litt bergensk blod i årene og som sjekker hvor tykt dette blodet kan være. Blant annet har det gitt en unik mulighet til å følge livsløpet til en rekke av byens innbyggere, fra vugge til grav. Jeg har i min søken etter bergenske forfedre og deres barn på 1700 og 1800-tallet støtt på en rekke sjøfolk. De aller fleste kan følges til graven i Bergen, men ikke alle. I den sistnevnte gruppe er de som kan følges en periode gjennom giftemål, folketellinger og barns fødsel/dåp for så å bli borte. Noen kan ha bosatt seg utenfor hjembyen og finnes derfor igjen i kirkebøker som enda ikke er sjekket, men noen har nok blitt på sjøen, enten det skyldtes forlis eller sykdom. Begravet på en av hjembyens kirkegårder ble de i hvert fall ikke.Og da melder en rekke generelle spørsmål seg:Førte presten/klokkeren fortegnelser over de medlemmene av kirkelyden som ikke kom tilbake ? Ble det ført mannskapslister for vanlige handels- og kystfartøy og ble disse eventuelt tatt vare på ? Foreligger det tapslister over forliste fartøyer ? Ble det avholdt skifter etter at en person ble borte ? Finnes det andre kilder der en sjømanns sannsynlige endelikt er kunngjort ? Og vil innflyttede/utflyttede personer fra kirkebøkene bli bearbeidet og lagt ut ?Jeg har brukt Bergen som innfallsport til spørsmålet, men spørsmålet er like aktuelt for andre hobbyforskere med forfedre fra kystbyene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Det var ikke lett å holde følge med skip og sjøfolk. De forlot Bergen f.eks. "til Lisboa og videre" - og det var skippeern som fant ny frakt og bestemte hvor de skulle reise videre. Kanskje kom de tilbake etter et år eller to, ofte nok kom de aldri tilbake. Og da gikk familien i uvisshet, kanskje kom det en hilsen med et annet skip, etter noen år uten hilsen eller andre livstegn måtte man begynne å lure. Og da kunne det ende med dødsformodningsdom, om den hjemmeværende konen ville gifte seg på ny.Statsarkivet i Bergen har et fantastisk arkiv etter Innrulleringssjefen i Bergen, og kan følge rimelig godt bergenske sjøfolk etter ca. 1750. Det ligger lister over mannskapet på skuter som gikk fra Bergen fra slutten av 1780-tallet. Matrosprotokoller finnes fra 1750 av. Og i kopibok og journal til innrulleringssjefen kan vi finne spor av inngående meldinger om skuter som var savnet, eller som man antok var forlist. Det hadde ikke bare sine konsekvenser for de gjenlevende, men også økonomiske, og da skulle det holdes avhør/sjøforklaring. Det er for Bergen bevart protokoller med sjøforklaringer/avhør godt tilbake på 1700-tallet. Men rekken er ikke komplett.Vi sitter med en del databaser over inn-/utflyttede fra Bergen (f.eks. 24 000 personer 1900-1911), men det gjenstår å lese korrektur, og det havner et stykke bak i listen over prioriterte arbeider. Registreringen av inn/ut-flytting er svakere i perioden 1860-1899, mens det finnes protokoller over inn/ut-flyttede 1811-1860, og deler av disse, passprotokollen 1842-1860, ligger allerede ute, og er blant DA's mest populære kilder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.