Gå til innhold
Arkivverket

[#946] Tingbøker


Gjest Per Helge Seglsten
 Del

Recommended Posts

Gjest Yngve Nedrebø

De eldste bevarte tingbøkene er fra årene like etter 1610. Eldste bevarte justisprotokoll er imidlertid fra 1592, og å finne i SAB. Tingbøkene endret innhold etter hvert, og fikk parallelle avleggere i ekstrarettsprotokoller, Åstedsprotokoller og dombøker. Til sist var det egentlig bare tinglysingsekstrakter tilbake, og med den nye tinglysingsloven fra 1935 gikk hele serien av tingbøker fra januar 1936 over til å være og hete tinglysingsdagbøker.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Helge Seglsten

Takk for svar! Hvor lenge ble bøkene ført slik som rundt 1800? Det jeg vel lurer på er, hvor lenge hadde man vår/høstting i tinglagene rundt om i landet. Med hva og når ble dette erstattet med dagens rettssystem?Per Helge

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Rettssystemet har vært endret en rekke ganger. En stor reform kom i 1797, med forenkling av domstolssystemet og innføring av forlikskommisjoner som en første rettsinstans i mange saker.En ny og stor endring kom for såvidt med etablering av utskiftningsretter i 1859. Da forsvinner en rekke saker fra forliksråd og domstoler over til jordskifetdommerne.En ny stor og dramatisk omlegging kom i 1890 med innføring av jurysystem, og nye regler for rettergangsordningen. Da ble lagmannsrettene etablert.I 1927 kom den store reformen innen sivil rettspleie. Da skulle anker i sivile saker inn for lagmannsrettene, og de gamle overrettene skulle legges ned (når de var ferdige med å behandle de sakene som gikk etter gammel ordning, og det tok mange år), og det ble ført en egen rettsbok for hver sivil sak, ikke protokoller som tidligere. (En annen grunn til dette var nok at skrivemaskinen var kommet). Og en ettervirkningen av denne omleggingen ble at tingbøkene forsvant, og ble erstattet av tinglysingsdagbøker.Siden den gang er det kommet nye lover og nye rettsordninger som virker inn på behandlingen igjen.Det var i 1797 de gamle skatte og saketingene (vår, sommer og høst) ble erstattet av ting hver måned. En årsak var krav om at saker raskere skulle kunne fremmes og pådømmes. Og det ble bl.a. bestemt at forhør (ekstrarett) skulle holdes innen 24 timer. Det førte så til behovet for egne protokoller for slike ekstrarettssaker. Også sivile hastesaker skulle føres for ekstrarett. Etter denne delingen vil vi finne storparten av de sivile sakene i tingbøkene, mens straffesakene i all hovedsak er å finne i ekstrarettsprotokollene. I tillegg begynte man mange steder å føre åstedsprotokoller, for rettsmøter utenfor rettssal.Og med økt fart og økt handel kom krav om daglige tinglysinger og tingmøter (bortsett fra den hellige søndagen naturligvis). Skriften i protokollene synes for øvrig tydelig nok å vise den økte farten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Helge Seglsten

Ble 1797-reformen gjennomført straks over hele landet, eller tok det tid før månedlige ting var innført over alt. Og hvordan ble tingene organisert etter 1797? Det kan jo ikke ha vært like populært å bli plukket ut til å sitte på tinget en gang i måneden gjennom et helt år, med de strabasene det førte med seg langs en værhard kyst...Per Helge

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.