Gå til innhold
Arkivverket

[#981] Oversikt over prester fra 1600-tallet?


Gjest Vivian Linnerud
 Del

Recommended Posts

Gjest Vivian Linnerud

Finnes det et sted i digitalarkivet hvor jeg kan lete etter prester og disses familier? Er så veldig på let etter en Christen Jurges f. 1587 d. 1665 som fungerte som kapellan/sogneprest i Beitstad mellom ca.1624-1665.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Prestehistorie var sterkt i skuddet i siste del av forrifge århundre, og det ble da laget bøker med opplysninger om prestene i Bergens stift (Lampe), Christiansand stift (Thrap), likeledes for Trondheim og Tromsø (Erlandsen), mens Bastian Svendsen samlet stoff for Akershus og Hamar (manuskriptet finnes bl.a. i Statsarkivet i Hamar).Digitalarkivet har imidlertid ikke publisert noe av dette, men bøkene skulle la seg finne på større biblioteker.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Andreas Erlandsen: Biographiske Efterretninger om Geistligheden i Throndhjems Stift forteller under Beitstadens Præstegjeld kun dette om den aktuelle presten:"10. Christen Jørgensen (Christiernus Georgii), var først Capellan her i 20 Aar fra 1644 til 1664, da han blev Sognepræst og døde Aaret efter."Vi får tro Christen Jørgensen hadde sin utdannelse fra København, Da kan man ha håp om å identifisere ham i Universitetsmatrikkelen, som er trykt og tilgjengelig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bjørn Helge Johannesen

Vet du hvor langt tilbake disse matriklene går? Finnes disse fra flere undiversiteter i Danmark? (Var det flere på den tiden?)Vet du hvor en kan henvende seg for oppslag i disse? (For meg er det Magister Erik Loss, som kom til bergen (sannsynligvis fra Danmark) i 1537 dette gjelder. Første rektor på Latinskolen, og prest i flere kirker på Vestlandet). Beklager alle spørsmålene, men en "død" gren ble plutselig vekket til live igjen...!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Kjøbenhavns Universitets Matrikel, udgivet af S. Birket Smith, kom med første bind 1611-1667 i 1890, og andre bind 1667-1740 i 1894. Birket Smith sier i forordet til første bind at det "er det ældste, der nu er bevaret. Men egentlig er det kun det andet i Rækkenm idet det oprindelig første Bind, som omfattede Tiden fra Universitetes Stiftelse indtil 1611, er gaaet tabt, formodentlig ved Ildebranden i 1728. Dette Tab er saa meget mere beklageligt, som Forskningen, da det fandt Sted, kun i forholdsvis ringe Grad havde udnyttet Bindets Indhold."Vello Helk har i "Dansk-Norske Studierejser fra reformationen til enevælden 1536-1669. Med en matrikel over studerende i udlandet" (1987) gitt et viktig redskap. Der nevnes Henrik Loss (ca. 1560-) fra Norge som student i Olmütz, og Stephan Eriksen Loss , som student i Rostock i 1562.Disse bøkene lar seg nok finne i større norske bibliotek, i Bergen bl.a. Universitetsbiblioteket, Bergen Offentlige Bibliotek - og på Statsarkivets lesesal.Ryktene forteller at det pågår edb-registrering av universitetsmatrikkelen for København.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Vivian Linnerud

Tusen takk for raske svar og flott info!! Kanskje like greit å vente litt for å se om matrikkelen blir lagt ut på nettet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 7 måneder senere...
Gjest Tore H Vigerust

De foreløpige resultatene fra Norsk slektshistorisk forenings over 50 år gamle forskningsprosjekt "Norsk prestehistorie", som bl a består av 75.000 kort, visstnok, kan nå studeres i Riksarkivet, eller på mikrokort i NSFs bibliotek i Oslo. Hilsen Tore

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.