Gå til innhold
Arkivverket

[#1112] Mangler i "Ekteskapsløyve Bergen stift 1717 - 1804


Gjest Marianne Holck
 Del

Recommended Posts

Gjest Marianne Holck

Mine aner Hans Henrik Hornemann Holck og hustru Marthe Margrethe Middelfart Tostrup som bodde på Leirvik gård (Leervigen)i S&F. skal ha giftet seg etter "løyve" ca 1770 - 71. Jeg har derfor lett etter dem i basen med ekteskapsløyve, men ikke funnet dem. I veiledningen står det at basen er tilnærmet komplett for perioden, men mangler noen for 1723 - 1732. Ved nærmere ettersyn ser jeg imidlertid at det er "hull" i perioden nov. 1770 t.o.m.1776. Ingen bevillinger fins for 1771-72-73, og bare en for hvert av årene 1774 og 1775. (Det er mange flere pr. år for den perioden som er angitt å ha mangler!). Hva skyldes dette? Ble det ikke gitt bevillinger i denne perioden, eller foreligger det andre feil eller mangler i basen?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Databasen over ekteskapsbevillinger 1717-1804 for Bergen stift er bygd på en kildeserie med samme navn i bispearkivet fra Bjørgvin. Databasen er komplett i forhold til kildeserien, men i tillegg er den supplert fra regnskapene til St. Jørgen, ettersom St. Jørgen hospital skulle ha inntektene av bevillingene. Dette tillegget gjelder årene 1723-1732. Det er ikke gitt opplysninger om ekteskapsbevillinger i regnskapene for St. Jørgen etter 1770, og denne inntektskilden er da blitt borte for hospitalet (men den utgjorde bare en prosent eller to, slik at det knapt gjorde noe stort utslag). Når regnskapene over ekteskapsbevillinger etter 1770 mangler, kan vi ikke bruke denne kilden til å kontrollere den andre kilderekken.Noe av det som skjedde 1770/71 er at Struensee tok makten i Danmark-Norge, og at en rekke bestemmelser i lover og forordninger ble myket opp. De ekstremt rigide reglene for ekteskaps- bevillinger (behov for å søke bevilling for å gifte seg med tremenning av avdød ektefelle f.eks.) er nok også blitt lempet på, men kildeserien taper seg da unektelig i kvalitet.Det gikk dårlig med Struensee. Han ble henrettet, og storparten av de juridiske lempningene ble tatt bort, og etterhvert kom man tilbake til tidligere praksis, dog uten at St. Jørgen gjenvant inntektene av bevillingene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.