Gå til innhold
Arkivverket

[#1657] Nøyaktighet i FT 1801?


Gjest Carl-Otto Seljelid
 Del

Recommended Posts

Gjest Carl-Otto Seljelid

Kan jeg forvente at de som er talt på et sted, er der som de hører til eller er de talt der de evt. har opphold, og hvordan kommer det fram i tellingen? Viser til FT 1801 for 1836 Rødøe, Lavunden gard, hvor det er et stort missforhold i aldersgruppen 20 - 40 år, det finnes ingen menn i denne gruppen. Kanskje er de på Lofotfiske? Samtidig er det "nok" av kvinnfolk i samme gruppe. Og det er missforhold mellom gutter og jenter i 0-9-klassen også, 1:4, 2 gutter 8 jenter. Hva kan årsakene til dette være? Har jentene et mer motstandsdyktig sykdomsgen? Er gutta tidligere i hardt arbeid som svekker dem mer?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Vi har observert at det er underregistrering i 1801-tellingen, men den er neppe særlig omfattende. I Bergen ble 1801-tellingen satt under kontroll av Undersøkelseskommisjonen i 1803, og da fant man atskillige (ugifte) sjøfolk som var uteglemt. Jeg hgar forsøkt å kontrollere påliteligheten av folketellingen 1801 i Bergen ved å se på nattverdsgjestene i dagene like før og etter tellingsdatoen, og ikke minst for soldatene synes det å være et misforhold.Tellingen ble foretatt av en rekke forskjellige personer, og opplysningene ble samlet inn fra langt flere. Kvaliteten på opplysningene er derfor varierende, og ikke bedre enn det den enkelte informant oppgav. Spesielt personer som har hatt en relativt løs forbindelse til husholdet der de bodde, vil nok ha stått i fare for å bli utelatt, om de ikke fysisk var på plass på tellingsdagen.Det fødes normalt flere gutter enn jenter, men guttene har høyere dødelighet på alle alderstrinn (jfr. at kvinner i Norge i dag har en gjennomsnittsalder 6-7 år høyere enn menn), slik at man normalt vil ha kvinneflertall i de høyere aldersgruppene. Siden denne overdødeligheten blant gutter/menn finnes i alle aldre, er det neppe hardt arbeid fra mennene sin side som er årsaken. Det er vel heller ikke tvil om at kvinnene jevnt over arbeider/har arbeidet hardere enn menn, selv om dette forholdet/misforholdet nok varierer en god del fra kultur til kultur.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.