Gå til innhold
Arkivverket

[#2244] Var bodde militärerna vid Bergenhus?


Gjest Kerstin Ekeland-Sjöberg
 Del

Recommended Posts

Gjest Kerstin Ekeland-Sjöberg

Jag undrar om det kan tänka sig att Andres Andresen Brygger som 1731 bygslade Birkeland i Bygstad sokn tog med sig sin familj när han blev vaktmesterlöytnant på Bergenhus 1734? Han begravs 1754 och hans okända fru 1753 på Schantzen ( är det vid Bergenhus?). Jag skulle vilja ha reda på vad hon heter och som jag ser det så är enda kvarvarande möjligheten är att hon eventuellt står som fadder för något barn. Vart slog sig militärerna ned med sina familjer? Och vem skulle kunna ha vaktmesterlöytnanter med fru till faddrar? Underofficerare eller högre befäl? m v h Kerstin

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Soldater og offiserer ved garnisonen på Bergenhus var innkvartert rundt om i hele Bergen (til kostnad og irritasjon for byborgerne), jfr. historien om Delmenhorstiske infanteriregiment. valget av faddere var fritt, slik at det nok må letes over et vidt spekter etter mulige opptredener. Barnedåp i familien skulle vel være mest sannsynlig arena.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tor Andersen

Digitalarkivet: Døde i Bergen 1668-1815. Førenamn Etternamn Kjønn Alder Merknad Adresse Dødsdato Gravlagd År Prestegjeld 45659 Brygger m capit. paa Schantzen i kirck. under stolene kl. 12 Okt 25 1753 NKDøde i Bergen har ikke Andres Andresen Brygger oppført. Dersom du er så sikker på hans død i ~1754 ville jeg tolket registreringen til å gjelde ham. Det står tross alt m=male. NK er Nykirken som er på andre siden av Vågen fra Bergenshus.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Vidar Flesland

Samme sted finnes i 1752 post 45535 med merknad "Capit. Broggers frue" og adresse "paa Schantzen begravet i kircken under stolen" NB: hverken for- eller etternavn er oppgitt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per B. Lilje

Vaktmesterløytnanten var offiser ved Bergenhus festning/Bergens garnison (vaktmester var en underoffisersgrad i kavaleriet, men samtidig en offisersstilling på en festning). En av mine aner var faktisk Bergenhus' festnings vaktmesterløytnant i 1668-1669! Det er tydelig din ane har avansert til kaptein ved sin kones dødsfall i 1752 og sitt eget i 1753. En offiser måtte ha tillatelse av sin regimentssjef/garnisonssjef for å inngå ekteskap. I papirene om dette vil du sannsynligvis finne hennes navn. Hvis det skjedde mens han var vaktmesterløytnant, er vel det i arkivene etter Bergenhus' kommandantskap. Det var også en temmelig stor sammenblanding av offiserer mellom festningen og det Bergenhusiske infanteriregiment, så det er verdt å sjekke der også. Jeg antar du har sett i Olai Ovenstads "Militærbiografier, den Norske Hærs Officerer 1628-1814"? Mye verdifull informasjon finnes også i et stort utrykt manuskript av Hirsch og Hirsch i det danske Rigsargivet: "Danske og norske officerer 1848-1814". Per B. Lilje per.lilje@astro.uio.no

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.