Gå til innhold
Arkivverket

[#5259] Husmann eller Inderst


Gjest Lisa Morken
 Del

Recommended Posts

Gjest Bjørn Davidsen

Inderst var det vi i dag omtalar som leigebuar. Ein husmann leigde eit hus med eller utan jord til å drive. Dei fleste husmannsbruka med jord var etter måte små, og få husmenn kunne fø huslyden sin på det bruket kasta av seg. Dei måtte i regelen ha anna arbeid attår.Dei husmenn som ikkje leigde jord, vart ofte kalla strandsittar, om det høvde seg slik, og særleg når dei dreiv fiske.Inderst var òg nytta om fabrikkarbeidarar som budde til leige. I Laksevåg t.d. skriv presten på 1870-talet inn om barnefaren er Inderst eller Husejerer. Det var visst ein viktig skilnad på den tida.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Svein Skartsæterhagen

Inderst (innerst) er vel et ord som er gått ut av bruk nå. I Askehougs konversasjonsleksikon fra 1958 fant jeg en gang følgende klare definisjon:Innerst: person (arbeider) som bor til leie hos husmann eller gårdmann, men har egen husholdning. Husmann kan ikke ta inn innerst uten med hjemmel i leiekontrakten eller med husbondens samtykke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.