Gå til innhold
Arkivverket

[#7809] Adelslekten Rosenvold fra Danmark


Gjest Ellen Govertsen Trøgstad
 Del

Recommended Posts

Gjest Ellen Govertsen Trøgstad

Christian Rosenvold ca. 1686-1751, kaptein til Dønnestad i Tveit i Vest Agder. Hans far het Jonas og var antagelig kommet til Norge på slutten av 1600 tallet. Noen av etterkommerne fikk en adelig "von" knyttet til navnet. Betyr detre at det kanskje finnes et våpenskjold?. Jeg har lett i noen av Danmarks Adels Aarbog, men er det andre steder jeg bør lete.? Jeg prøver også å finne ut om Wilhelmine E. Rosenvold f 1821 i Staværn var datter til Wilhelm Rosenvold 1781, Fredriksværn (Stavern)-Søm i Randesund i V. Agder-Lillesand i Aust Agder?? Hilsen Ellen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ebbe Bielefeldt

von blev i adelige navne forkortet v., i borgerlige skrevet von. I starten af 1700-tallet blev det almindeligt at officerer satte von foran deres navn. Ca. 1760 blev det påbudt ved lov at officerer skulle sætte von foran deres navn. Det blev ophævet i 1860.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bjørn Davidsen

Adeleg eller ikkje, 'von' tyder ikkje noko anna i norsk omsetjing enn 'frå' - etter det eg veit. Men i gamal tid kunne det jo vere greit å vite kor folk var ifrå.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per B. Lilje

I Tyskland vil i de fleste tilfeller "von" foran navnet bety at slekten er adelig, men ikke alltid. Det finnes noen MEGET få (og meget gamle) tyske adelsfamilier uten "von", og fra den nord-vestligste del av Tyskland (særlig Friesland og til dels Schleswig-Holstein) er det en god del ikke-adelige familier med "von" foran navnet (som i nederlandsk "van", her betyr det bare at familien kommer fra stedet som nevnes). I Nord-Tyskland var det vanlig at adelige forkortet "von" til v. for å skille dem fra ikke-adelige, mens det ikke var vanlig i Syd-Tyskland og Østerrike.I Danmark-Norge ble også enkelte adlet etter tysk mønster med "von" foran navnet, andre med "de" etter fransk mønster, men det var vel få. En stor del av de tyske offiserer (spesielt de høyere) og embedsmenn som kom til Danmark-Norge fra slutten av 1600-tallet var vel adelige, og de som ikke var tyske adelige prøvde vel ofte å strebe oppover ved å putte på en "von", og blant offiserer ble det mote som tok helt overhånd mot slutten av 1700-tallet og alle skrev navnet sitt med "von" foran, f.eks. "von Olsen".Til slutt må det nevnes at utenlandske adelige som flyttet til Danmark-Norge ikke automatisk fikk rettigheter som adelige her, de måtte naturaliseres som dansk adel.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 8 måneder senere...
Gjest Jarl Berge

Christian Rosenvold var sønn til Jonas Lauritzen Rosenvold ca.1660-1721 født Østre Aker, ukjent hustru. JL var sønn til Lauritz Lauritzen Rosenvold ca.1620-1689, trolig slakter i Oslo, gift med Annichen Jørgensd Melchior -1722, hun gift II Anders Pedersen Flor, Jordstuen Stubberud. Det finnes et langt skifte etter LL på Riksarkivet. Trolig kommer slekten fra en gård i nærheten av Rosenvold slott ved Vejle. Det har imidlertid vært vanskelig å påvise. Det var bare LLs etterkommere som brukte von..., som vanlig blant offiserer på 1750-1850 tallet. Jeg har komplette opplysninger om familien i Kristiansand. Takknemlig for opplysninger lengre tilbake.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

Rosenvold var nok ikke noen adelsslekt. Det var i den aktuelle tidsperioden tre måter i bli adelige i Danmark-Norge på, ved adelspatent, ved naturalisasjon (hvis en var av utenlandsk adel og innvandret) og ved å oppnå en så høy rang at det ga automatisk adelsskap (rangadel). For offiserer ville sistnevnte måte som regel innebære minst obersts grad. Prep. 'von' ble etter 1760 gjennomført i offiserskorpset ihvertfall fra og mad kapteins grad og høyere, dvs også av uadelige. Hilsen Tore

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.