Gå til innhold
Arkivverket

[#7879] Borgerbrev - generelt og spesielt


Gjest Heidi Lyshol
 Del

Recommended Posts

Gjest Heidi Lyshol

I oversikten over borgerbrev i Christiania står 1267 Johan Georg Heckel 18 octbr. 1793 nürnberger anv. 25 octbr. 1793.Han er en av min manns forfedre. Går det an å finne mer informasjon om ham - står det mer i protokollen enn dette her?Hva gikk egentlig et slikt borgerbrev ut på? På dette tidspunktet hadde Heckel vært bosatt i Norge i mange år, hans barn var døpt i norske kirker (familien bodde i Bergen, men tre brødre av ham bodde i Christiania), og det virker som om han hadde avlagt svenneprøve som murmester i Norge - da ett barn ble døp var han murmestersvenn, neste gang var han murmester.På forhånd takk!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest A. Solås

Hei Heidi - her kan du lese litt om borgerbrev:Magistraten utstedte borgerbrev, og de skulle ha brevene tilbake når borgerskapet ble sagt opp. En del tilbakeleverte borgerbrev er bevart, og katalogen inneholder et alfabetisk register over disse. Brevene kan gi verdifulle opplysninger om personene, blant annet fødselsdato, fødested og hvilke attester som ble lagt ved søknaden. Det siste gir gode muligheter for å kunne følge en persons karriere fram til han eller hun tok borgerskap i Kristiania.Borgerbrev fantes i flere kategorier. De gjeveste - og dyreste å løse - var handelsborgerskap. Det ga rett til å drive såvel detalj- som engroshandel - også på utlandet. Brevet var forbeholdt menn, mens enker og eldre frøkner kunne løse et billigere brev som handelsberettiget og få drive småhandel. Andre kategorier var skipperborgerskap og håndverksborgerskap. Fram til ca. 1860 ble det også utstedt høkerborgerskap, som ga innehaveren rett til småhandel med visse varer. Etter opphevelsen av magistraten ble behandlingen av borgerskapssakene overført til byfogden, og mye av arkivet fulgte også med dit. Senere er det havnet i Statsarkivet i Oslo.Når det gjelder sakene om salgs- og skjenkebevillinger, er det svært lite som er bevart. Og det bør vi vel være glade for, for her var det store mengder rutinemessig korrepondanse, særlig i fornyelsessakene. Fra 1845 ble alle bevillinger avgjort av formannskapet etter innstilling fra magistraten. Først i 1916 gikk man over til å behandle de fleste av sakene i form av store "ølpakker" - samlesaker med lange lister av søkere som ble summarisk behandlet.Kilde: "Leif Thingsrud: Magistratarkivet: En kilde til kommunens historie."Mvh. Arne.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Heidi Lyshol

Interessant! Vet noen hva slags borgerbrev Lenke kan dreie seg om? (Håper dette gikk - nr. 1267, Johan Georg Heckel under borgerbrev for Christiania, 1797)De andre personene på samme side er oppført med yrker eller spesiell grunn til å få borgerbrev, men denne karen (som var murermester) står bare oppført som "Nürnberger", og fødestedet sier meg ikke stort når det gjelder grunnen til at en mann med kone og minst tre barn i Bergen skulle få borgerbrev i Christiania...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest A. Solås

Hei igjen Heidi, -Har du tenkt deg muligheten av, at den som søker borgerskap i Christiania er en annen enn den murmesteren vi finner bosatt i Bergen ved 1801-tellingen?Iflg. Innvandrerarkivet er denne borgerskap-søkeren Johan Georg Heckel ugift i 1794, mens "bergenseren" og murmesteren ved folketellingen 1801 er gift med Catrina Maria (Begge i 1. ekt.) og har tre barn, henholdsvis 16, 13 og 11 år gamle, - altså alle født før 1794. Da sønnen Georg Mathias døpes i 1787 er moren innført som Marie Cathrine Soelgaard.Mvh. Arne.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Heidi Lyshol

Innvandrerarkivet? DER har jeg ikke sjekket! Kanskje dette kan være en av brødrene hans, da - 1801-tellingen har jo tre Heckel'er i Oslo også, og Georg/Jørgen-navnet ser ut til å være i bruk som melomnavn på nesten alle i familien. Skjønt Oslo-gjengen skal jo være gift i utlandet - i 1801.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.