Gå til innhold
Arkivverket

[#51964] Dampskipsfører på 'Vestvanna' i Telemark Peter A. Sundt, f. 1844. Opphav?


Gjest Hans Mathisen
 Del

Recommended Posts

Gjest Hans Mathisen

Ja, den hadde jeg oversett. Tusen takk! Så må jeg altså frikjenne Amund Mathiassen!Men jeg har problemer med å tyde skriften, bl.a. hva som står umiddelbart etter datoen 2 Maj. Kan det være farens tittel? Og hva er i såfall den?Ellers leser jeg det hele slik:'Amund Uægte d. 2 Maj ??? Amund Amundsen BergoPladsen og Mari Knutsd. S. FlaatenPladsen. Fadd: Anne Rolfsdat. S. FlaatenPlads, Christine Olsd. S. Flaaten, Christen Christensen ibi(mangler det en d her?) og Hendrik Frantsen S. Hauan (eller kanskje Rauan?)'Jeg vil være takknemlig for å bli gjort oppmerksom på mulige feiltydinger her.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Hans Mathisen

Tusen takk til både Anne og Ole for deres interesse for denne saken. Jeg har sett vielsen som Anne viser til, og jeg hadde også sett Amund Amundsen Skarsholts konfirmasjon i Hedrum i 1814, men hans mors vielse var jeg ikke klar over.Amund bodde fortsatt på Skarsholt i 1814, mens det ser ut til at moren og hennes ektemann bodde på Haugen i Hedrum (iflg. bygdebok for Hedrum, bind II, side 325. Der heter de riktignok Tor Andersen og Maren Knutsdatter, men det er vel mest trolig de samme menneskene?).Det viktige her er imidlertid at min hypotese om at den uektefødte Amund Amundsen fra Andebu kunne ha blitt oppfostret i en Sundt-familie, eventuelt på Kongsberg, trolig må forkastes.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ole Olsen

Jeg var litt for rask med å konkludere med at det var moren til Amund som giftet seg med Thron Andersen. Det finnes en annen Mari Knudsdatter på Skarholt i 1801. Lenke

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Iver Mosvold

Nå tror jeg tampen muligens brenner. Visst er han skomakersvend, - og kommer han ikke fra MOSS ??? (Her må flere hjelpe til å tolke).Kaptein Michael Andreas Sundt befinner seg i Moss i 1801 (samme Lenke som i innlegg 21)IM

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Iver Mosvold

Jeg tror Hans kan ha mye rett i det han skriver vedr. bruk av kjente slektsnavn for personer som biologisk sett står halvt eller helt utenfor de kondisjonerte klasser. Derfor kan det, - etter opplysningen innlegg 32 være verdt å ta en nærmere titt på han her på Fredriksten (Halden) i 1801: [url="http://digitalarkivet.uib.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&sidenr=1&filnamn=f10101&gardpostnr=446&personpostnr=3281&merk=3281#ovre>LenkeEller han her i Idd

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Hans Mathisen

Skomakersvend passer jo bra, siden Amund Amundsen Sundt, f. ca 1800, nettopp var skomaker. Han tituleres skomaker ved sine barns dåper bl.a.Men dessverre har det nå - tross iherdige forsøk - ikke lykkes meg å finne Amunds dåp eller konfirmasjon, hverken i Moss eller i Halden. For Halden mangler det imidlertid scannet kirkebok for årene 1813-14 (kanskje finnes ingen deknig for disse årene?), og det kunne jo nettopp være på den tiden han ble konfirmert, om det altså er han som vi finner i FT 1801 i Halden og som flytter til Kongsberg i 1824 fra Moss. For Moss synes det å være kontinuerlig dekning i de aktuelle år av konfirmerte i de scannede kirkebøkene, så kanskje kan vi foreløpig regne med at han ikke ble konfirmert der.En hypotese kunne nå være at Amund ble født utenfor ekteskap i Halden, tatt inn i en Sundt-familie, kanskje først i Halden-distriktet, senere i Moss, for så å flytte til Kongsberg i 1824. Problemet er her at jeg ikke finner ham døpt i Haldens kirkebok, som har egne sider for dåp av barn født utenfor ekteskap. Men han kan jo tenkes å være døpt i en annen kirke i nærheten?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Hans Mathisen

Som alle sikkert forstår, skrev jeg mitt innlegg 38 før jeg hadde lest innlegg 36 og 37. Min spekulasjon om at dåpen kunne ha funnet sted i en annen kirke i nærheten av Halden, viste seg altså å stemme!Jeg må igjen få takke for alle bidrag! At det faktisk står Sund etter foreldrenes navn ved Amunds dåp i Aremark, må vel nærmest kunne kalles BINGO, eller hva synes dere?Akkurat nå har vi gjest her i huset, så jeg blir borte fra PCen en stund, men jeg kommer snart tilbake.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Hans Mathisen

Det kan være tid for en liten og foreløpig oppsummering:Skomaker Amund Amundsen Sundt er ikke døpt i Kongsberg, til tross for at dette sies i FT 1865 for Kviteseid.Han kan være identisk med den Amund Anonsen som døptes i Aremark i 1799, bosted Sund, og som i 1801 bodde i Halden sammen med sine foreldre Anon Olsen og Kari Amundsdatter, og identisk med den skomakersvend Amund Anonsen som flyttet fra Moss til Kongsberg i 1824 og identisk med den Amund Amundsen Sundt som i 1827 giftet seg på Kongsberg med Marthe Carine Pedersdatter Linnert.Om dette er korrekt, betyr det at han ikke behøver å ha hatt noen spesiell tilknytning til offisers-slekten Sundt, men kan ha tatt navnet Sundt etter sitt fødested.På den annen side har vi familietradisjonen, som sier at en av hans forfedre skal ha vært offiser og angivelig kommandant på Fredriksten. Familien har alltid trodd at en representant for offisers-slekten Sundt måtte antas å være denne forfaderen, men intet bevis for dette kjennes av familiens nålevende.Kommandantene på Fredriksten gjennom tidene inkluderer ingen av Sundt-ene, men en kaptein Sundt var omkring 1800 kommandant på Kongsten fort i Fredrikstad.Amund A. Sundts patronym skrives alle de ganger han er funnet i kildene etter 1801 som Amundsen, ikke Anonsen. Dette behøver ikke bety at det ikke hele tiden dreier seg om samme person, men gir dog grunnlag for en viss tvil.Konklusjonen ser derfor ut til å måtte bli denne: Det er pr. idag kun en hypotese at Amund Anonsen, f. 1799 på Sund i Aremark, er identisk med skomaker Amund Amundsen Sundt, som i 1865 bor i Kviteseid i Telemark og er far til dampskipsføreren Peter Amundsen Sundt, f. 1844.Det som taler for er, oppsummert:1. Fødselsår og alder i 1827 (ved vielsen) og i 1865 (folketellingen).2. Fornavnet og muligens patronymet om vi tar med at det generelt ikke var uvanlig at Amund, Anund, Anun og Anon ble brukt noe om hverandre for en og samme person.3. Yrket skomaker: Amund Anonsen tituleres skomakersvend i 1824, Amund Amundsen Sundt er skomaker noen år i Seljord og senere i Kviteseid.3. Familietradisjonens utsagn om at Amund og Marthe Carine giftet seg mot minst ett av foreldreparenes ønske og derfor 'rømte' fra Kongsberg til Seljord. (Man skulle vel tro at det var større behov for skomakerarbeid i Kongsberg enn i Seljord?)Og det som taler imot:4. Amndsen er ikke eksakt lik Anonsen.5. Alder i 1865 lik 65 år skulle strengt tatt bety at fødselsåret var 1801, til nød 1800, men ikke 1799. Retnignslinjene for folketellingen tilsa nemlig at alderen skulle angis som det leveår man befant seg i på tellingstidspunktet. Men dette ble ikke strengt overholdt. Dessuten var det ikke uvanlig at eldre mennesker fikk sin alder 'avrundet' til nærmeste 5- eller 10-år.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Hans Mathisen

Et par momenter til som taler imot:6. Formodningen om at en av forfedrene skulle være Petter Leonhard Sundt, en gruvekar som kom fra Hamburg til Kongsberg sølvverk (ifølge Kviteseid Bygdesoge, bind I, side 574).7. Familietradisjonens utsagn om at en av anene skal ha vært offiser tilknyttet Fredriksten festning (som kan være en sammenblanding med Kongsten i Fredrikstad.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Iver Mosvold

Det trengs noe mer dokumentasjon før vi med sikkerhet kan fastslå at vår Amund Anonsen som gifter seg i Kongsberg i 1827 er identisk med den Amund Anonsen som døpes i Aremark i 1799. Men jeg vil tippe at vi tror vi er kommet til et gjennombrudd i så måte.Jeg tror Amund (som er født Anonsen) ikke opplevde det problematisk å kalle seg Amund Amundsen.Mannsnavnene Anon og Amund i utgangspunktet har samme rot. Anon er et navn vi finner i begrenset grad i Buskerud/Telemark + en gruppe i Østfold som er konsentrert omkring Fredriksten festning. Amund var et meget populært navn over hele landet. (I tillegg har vi varianter som Ommund, Asmund etc….)Felles for disse variantene, var at dette navnet først og fremst var i bruk innen allmue-standen.Vi må for all del ikke avslutte temaet nå. Å finne ut av foreldreparet Anon Olsen og Kari Amundsdatter tror jeg vil bli en morsom nøtt.Jeg tror faktisk paret IKKE er Østfoldinger ! - Men kanskje fra Kongsberg !!! – og fortsatt tror jeg vi skal holde muligheten åpen for at Sundt-navnet kan skrive seg derfra. Men dette får jeg komme tilbake til når jeg får undersøkt mer.Med andre ord er det kanskje en noe forhastet konklusjon at ”Sundt”, anvendt på Anon og Kari + deres etterkommere må skrive seg fra en av Sund-gårdene i Aremark. - Ellers var oppsummeringen i de to foregående innleggene meget grei.(Jeg har bare lyst til å berømme Anne (innlegg 27) for oppdagelsen som gjorde at temaet ikke ble helt fastkjørt. VELDIG GODT GJORT ! - Selv om innflytterlista i Kongsberg på en måte var et Colombi egg i denne sammenheng).IM

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Hans Mathisen

Ja, jeg vil absolutt si meg enig i hva Ivar skriver i sitt siste innlegg om at temaet ikke må legges bort nå. Det var nettopp derfor jeg skrev at min oppsummering for foreløpig. Jeg vil også gjerne understreke at Annes bidrag (innlegg 27) her var kjempebra - og ikke så lite overraskende. Skulle gjerne hørt hva som fikk deg, Anne, til å lete i kirkebok for Aremark?Når du, Ivar, nå mer enn antyder (?) at Amund Anonsens foreldre kanskje er fra Kongsberg, så gjør du meg meget spent på fortsettelsen!Jeg er videre også kommet til at det faktisk kan være en ren tilfeldighet at stedsnavnet Sund forekommer her. Det kan likevel godt tenkes at familietradisjonen har rett i at en av forfedrene var en offiser ved navn Sundt og at Kviteseid bygdesoge likeledes har rett i at Petter Leonhard Sundt er en av forfedrene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Hans Mathisen

Til Ivars innlegg 44: Når du skriver at Anon Olsen og Kari Amundsdatter, begge 29 år i 1801, muligens kan være fra Kongsberg, gjetter jeg på at du med det mener å antyde at paret (eller en av dem?) kan ha Sund-navnet derfra? Kanskje tolker jeg deg helt feil? Likevel har jeg nå ganske raskt sett gjennom listen over døpte i kirkebok for Kongsberg for årene 1773 og 1774. Jeg fant ingen av dem døpt der. (Faktisk fant jeg INGEN Anon/Amund og heller INGEN Kari, hvilket var svært overraskende. Men dette gikk fort og jeg kan ha oversett noen).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Hans Mathisen

Jeg burde selvsagt tatt med døpte i året 1772 også. Det har jeg nå gjort. Der fant jeg riktignok en eneste Amund, men han var sønn av en Adam. Og fortsatt ingen Kari! (Jeg trodde Kari var et av de aller vanligste pikenavn i Norge, så hvorfor ingen i løpet av 3 år i Kongsberg? Men dette blir jo en avsporing).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Iver Mosvold

Jeg er litt opptatt av bokstaveringen på Amund-navnet, - og i så måte er Anon lite Østfoldsk. På den annen side finnes en kandidat til å være Anon Olsen som er født i Berg prestegjeld (utenfor Fredrikshald) i 1771, og han vil jeg prøve å undersøke nærmere.Selve ekteskapsinngåelsen mellom Anon og Kari bør vi kunne finne. Den burde være i Aremark, men jeg har ennå ikke fått noe treff på det.Med utgangspunkt i Kviteseid-historien og familie-tradisjonene som er lagt fram her, forekommer det meg noe underlig at SUNDT-navnet i denne sammenheng skulle stamme fra en liten gård i Aremark som heter SUND.Amund Anonsen (Amundsen) sin bevegelse fra Fredriksten til Moss vil også være interessant hvis vi skal vite å ha truffet på rett person.Når det gjelder dette med Kongsberg, burde jeg inkludert omkring-liggende områder. Dette inkluderer Flesberg, der Olsen-Sundt eide gård, Sundthaug (Gården her i 1801 Lenke ) . Det vil nok ta litt tid for å få sjekket dette opp.IM

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anne Tonby

Amund fant jeg via et søk på FS. Når man ser på fadderne må det vare mulig å finne Kari/Karen Amundsdtr siden det er så mange av fadderne som har Amundsen til etternavn. Det vil kanskje også være en ide og se i bygdebok for Aremark.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.