Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Guest Maja Evjen

[#17339] latinske datoer

Recommended Posts

Guest Maja Evjen

Finnes det et sted der jeg lett kan få tak i oversettelser av latinske datoer som ofte blir brukt i kirkebøkene. F.eks. Dom 11 p. Trin?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Jan Helge Trelsgård
http://www.slekt.no/nybegynner/kalender.htm er en brukbar oversikt over kirkelige helligdager.Dom 11. p. Trin betyr 11. søndag etter Trinitatis (Trinitatis eller trefoldighetssøndag er første søndag etter pinse).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Geir Kamsvaag Berntsen

Nevnte DAGE er sikkert flott å bruke i 99% av tilfellene, men det har et par feil som det er henvist til før (Jeg tror temaet het Maria Bebudelse). Også førstnevnte som Jan Helge viser til (2), har feil når det gjelder Maria Bebudelse 1700-1770, men så ellers ut til å stemme ved en kort gjennomlesning. (DAGE er ganske sikkert en ren avskrift av Bauers gamle kalenderbok da den gjentar Bauers feil. Her mistenker jeg blanding av såkalte merkedager og kirkedager)Dette er selvsagt bare detaljer, men feil har en tendens til å bli gjentatt når kilden er den samme, direkte eller indirekte.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Hans Myhre

Siden som Jan Helge viser til har samme feil som Dage når det gjelder Maria Bebudelsesdag men riktig når det gjelder Alle Helgensdag i motsetning til Dage som viser feil på begge de to dagene. Endringen skjedde i 1770 og fra og med 1771 ble det første søndag i november og 5.søndag i faste . Ved bruk av Dage fra og med 1771 kan man be om datoen for Alle Helgens Søndag istenden for Alle Helgens Dag og 5. søndag i faste istedenfor Maria Bebudelsesdag. Da blir det riktig.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.