Jump to content
Arkivverket

[#17644] Hva gjorde en STYBKNEGT?


Guest Astrid Ryen

Recommended Posts

Guest Astrid Ryen

Det finnes en eneste av slaget i MT 1701 for Røros, tydeligvis knyttet til smelthytta. I 1801 finnes en støbknegt i Kvikne. Det er alt.Er takknemlig for svar!MVH Astrid

Link to post
Share on other sites
Guest Astrid Ryen

Tore , den tanken har jeg absolutt vært inne på. Det finnes også i MT 1701 ca 16 hyttknekter, noen færre malmknekter og et par stenknekter. Dette må ha vært helt klart definerte arbeidsoperasjoner - ettersom de er oppført som ulike yrker. Må si jeg er usikker på dette!!

Link to post
Share on other sites
Guest Jan Peter Wiborg

Hei, en knekt i denne sammenhengen er ifølge bokmålsordboka en tjenestegutt, arbeider ved bergverk. Ei 'hytte' kan i samme ordboka ha betydningen smeltehytte.Så jeg vil nok si at dette dreier seg om en arbeider ved kopperverftet som drev å støpte noe...Jan

Link to post
Share on other sites
Guest Barbara Lose

Stybknegt / støbknegt - kan det evtl. være en merkelig stavemåte av tysk 'Stubenknecht', d.v.s. en tjener i smeltehytteeierens hus eller i et hus i Kvikne (1801)?

Link to post
Share on other sites
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.