Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Guest Ottar Ryen

[#17823] Hvor flyttet Arnt Eriksen Grendal i 1883?

Recommended Posts

Guest Ottar Ryen

Arnt Eriksen Grendal står innført 07.08.1884 i KB Rennebu som utflyttet 1883 til Nordland. Kan noen tipse om hvor han dro? Han reiste senere til Amerika, men vi vet ikke når han dro første gang.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Tor Andersen

1. Når du har funnet ham i KB som utflyttet så antar jeg at han også finnes som født? Hva med å oppgi det?2. Har du i det hele tatt sett i emigrantDB? Fra Trondheim finnes det kun en kandidat med 'fullt' navn Lenke , men du trenger opplysninger fra 1. for å si om det er den rette. (Dersom dette var kjent burde det vært oppgitt!)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Ottar Ryen

Beklager mangelfulle opplysninger! Arnt var født 30.05.64 i Rennebu. I emigrantlistene har vi registrert ham i 98 som du viser og i 1903 under amer. navn Andrew Erickson. Spørsmålet gjaldt hvor han kom hen i Nordland. Opplysningen om ny utreise til Amerika er begrunnelsen for at vi vil følge ham til Nordland. Noen mener han har vært til Amerika før 1890. Det er merkelig at han ikke finnes i Trondheimlistene i så fall, men kan vel ha flyttet videre fra Nordland og reist fra annet sted. Han ble senere (1893) gift i Rennebu, men kona døde 1895. Ettersom han oppga Grendal som etternavn allerede ved utflytting 1883 er vel det også brukt i tilsvarende innflytting. Det var ellers oppfatningen at han måtte ha tatt Grendalnavnet etter giftemålet, kona het det. Av FT 1865 ser en at mora var enke i svak stilling med 3 større barn. Arnt har da sannsynligvis blitt oppfostret annet sted og da på en gård Grendal.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Tor Andersen

OK. Lenke til 1903 LenkeBegge gangene oppgir han West Superior, Wisc som bosted så han må i hvertfall ha vært over før 1898.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Inger Bjørnaas

Når Arnt Eriksen reiste til Amerika i 1898, står det i basen på Ellis Island (original manifest) at han hadde vært der tidligere (1889-1894), og at han var farmer. Jeg sjekket utvandrerlistene fra Trondheim, og fant en Arnt E. Aune, ug. arb., 25 år, med bopæl Hadsel. Reisemålet var Eau Claire, Wisc.. Han reiste samme dag som Ola A. Hilstad,Rennebu, og hadde samme reisemål. Hadsel er jo i Nordland, så kanskje dette kan være Arnt Eriksen Grindal ?Her har du link til enkel søking på Ellis Island: (du må forresten registrere deg først, hvis du ikke allerede har gjort det. Det er ingen betaling). [url="http://www.jewishgen.org/databases/EIDB/ellisshort.html>LenkeHer er linken til Arnt E. Aune:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Ottar Ryen

Hei, Inger. Takk for kjempefin jobb. Jeg er vel for unøyaktig, jeg har gått glipp av innlegget ditt helt til nå. Og jeg fant ikke den Arnt'en. Skal prøve å følge sporet og kanskje finne ut om han avviklet farminga til fordel for Ramsesløkkja. Helst var det vel hans tilkommende som dro ham til hjembygda. Eller kanskje han gikk over til å bli arbeidsgiver allerede der og prøvde begge deler?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Ottar Ryen

Kan noen ha opplysninger om Sofie Marie Nilsdatter fra Haukenæs i Hadsel utover FT 1875 [url="http://digitalarkivet.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&filnamn=f71866.wc2&variabel=0&postnr=743&fulle=true&spraak=n?>LenkeKan det være henne som dro med Arnt til Amerika i 1898? Hun heter nemlig Sofie (Eriks. !) ved utreise Trondheim Lenke, da ugift, Sofie ved ankomst Ellis Island, nå gift, og hun skal besøke sin mann John Olson i West Superior (barna kalles Jons. ved avreise Tr.h, Johansen ved ankomst NY).Kort fortalt er de 'husb & wife' (Sophia og Andrew) på samme adresse i Superior i Census 1900. Hun har da 3 fødsler bak seg, men de to samme barna er i live.I 1910 heter hun Marry og alt er som ti år tidligere bare at hun nå har hatt enda en fødsel av et barn som ikke er i live. De oppgir at de har vært gift i 6 hhv 16 år.Nå ble Arnt gift med Gunhild i 1893/94 (har ikke eksakt her nå), og hun døde to år senere. De fikk ett barn.Sofies barn er i 1898 i en alder som tyder på at hun kunne ha giftet seg i ca 1894. Hvor vanskelig evt. farlig kunne det være å sambo i frihetens land på den tida? Måtte de vise attester?Kanskje er forklaringen en helt annen, f.eks. at Sofie er Arnts halvsøster som han beskytter og gir et godt liv etter at de begge har mistet sin livsledsager i ung alder?Arnt var hotelleier og slo seg nok brukbart opp i byen der. I etterlatenskapene som finnes tross brann på gården hvor han bodde sine siste år, er gullklokker og fine ting.Arnts far var Erik Knudsen Hosæthaug Lenke, vi vet ikke ennå om han hadde flere barn, måtte helst bli i Meldal. Vi har ingen aktuell Sofie døpt i Rennebu, men dette er like ved grensa til Meldal. Mora til Erik var også derfra.Utfyllende informasjon om dette finnes i tema

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.