Jump to content
Arkivverket

[#18919] Gravsted


Guest Nina Krøger

Recommended Posts

Guest Nina Krøger

Hvor skal du leite for å finne et gammelt gravsted? Jeg har sett på en del kirkegårder at høytstående personer eller lignende, graver som er flere år gamle, ligger fortsatt. Vet noen det?

Link to post
Share on other sites
Guest Tore H Vigerust

Åja, så et helt og allment spørsmål reduseres til å gjelde en enkelt grav fra 1700-tallet. Forøvrig så er det også bevart mange gravsteder _på krikegårder_ helt fra middelalderen av.

Link to post
Share on other sites
Guest Nina Krøger

Til Tore. Ja, jeg lurte på om den graven fortsatt fantes. Men jeg har vært på en del kirkegårder på jakt etter slekninger og har oppdaget en del graver som er noen hundre år gamle.Så spørsmålet mitt hadde et mål og det var et generelt spørsmål.Jeg lurer også på om det finnes noen nedtegnelser over dette.Nina

Link to post
Share on other sites
Guest Tore H Vigerust

Selvfølgelig er det mange nedtegnelser. Kommunene har gravferdsetater / kirkegårdskontor (dvs materiale som havner i kommunearkivene), mens eldre opplysninger finnes i kirke- og sogneprestarkiver (og i andre arkiver).

Link to post
Share on other sites
Guest Sigbjørn Sandsmark

Det er rett som Vigerust skriver at der er mange nedtegnelser,men der er trolig mer uregistrert/ikke kartlagt dersom en går 100 år tilbake i tid. Tenker også på alle de gravsteder som ligger under veier og er nedbygd osv. For å gå tilbake i tid til 1800 tallet så var kirkegården i min hjembygd Bakke oppdelt hvor hver gård /grend hadde sin parasell og hvor de pårørende grov selv. Det eldste bevarte slekts gravsted her er ca 1000 år gammelt og har gravhelle fra Tallin.Forøvrig så var der i tidligere tider et avslappet forhold til gravene og deres innhold så en kan jo kansje finne omtrent hvor den døde ble gravlagt men en er dermed ikke sikker på at de jordiske rester er der. I den sammenheng kan det nevnes at gjenbruk er ikke noe nytt.Ved Tune kirke stablet graveren ben ved kirkeveggen,det tok slutt da noen tiltaksomme gutter solgte bena til 'fillemannen'.GODT NYTT ÅR! Sig---

Link to post
Share on other sites
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.