Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Rasmus Lange

[#21163] Trond Olsen på Røsholm i Aurskog 1688, hvilke arkivalia?

Recommended Posts

Gjest Rasmus Lange

Trond Olsen på Røsholm i Aurskog. Han var født ca. 1641 på Omberg i Enebakk, døde 1717 på Røsholm.Sitat fra bygdebok, Aurskog og Blaker, b. 1, s. 431; 'En dag de satt og drakk i 1688, kom han i munnhuggeri med en annen i selskapet, og utgangen ble at Trond tok en kanne som stod der og slo til den andre i hodet 'saa noget blod der effter kom'. For dette ble Trond dømt til å bøte 3 daler til bonden og 6 til futen. På den tiden dette gikk for seg, stod Trond Røsholm ved major Schlossers kompani, og som soldat var han fri for rettslig påtale. Han bragte derfor saken inn for selveste Gyldenløve og bad om at han 'av christelig medlidenhed' måtte bli hjulpet. Og den store hærfører var ikke den som slo hånden av sine soldater. For noen sivil rett skulle ingen av hans karer 'for slige forseelser udi bøder dømmes'. Futen fikk beskjed om at de 6 daler han alt hadde fått, skulle betales tilbake, og så ble det overlatt til kompanisjefen å avgjøre hvilken militær refselse Trond Røsholm skulle ha, enten 'at ride nogle dage paa Træhesten med Jern Kugler paa Beenene eller och udi andre maader tilbørlig straffes'.Det var bygdeboken, nå er mitt spørsmål hvor jeg kan finne denne saken, og særlig spennende vil det jo være å finne ut av hva slags straff han fikk hvis det er nevnt. Noen som vet hvor jeg finner noe om dette.mvh Rasmus

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

En slik sak skulle man kunne vente å finne i sorenskriverens tingbok, alternativt som vedlegg til fogderegnskapene. Men det er elementer i historien, som det om Gyldenløve som passer dårlig inn i en slik ramme - det måtte vel i tilfellet være at Gyldenløves brev er sitert i tingboken. Siden dateringen er grei, skulle man lett kunne sjekke tingboken. Den militære refselsen skal være å finne i auditørprotokollen, dersom den er bevart.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.