Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Sten Høyendahl

[#21569] Thorer Pedersen Østby i Kråkstad - mordbrann 1754

Recommended Posts

Gjest Sten Høyendahl

Bonden Thorer Pedersen Østby i Kråkstad ble i 1754 mistenkt for mordbrann. Samme år solgte han gården. Han var gift med Anne Andersdatter, og hadde sønnen Peder. Er det noen lokalkjente som vet hvor det ble av ham, og når han døde?Husmannen Truls Anonsen Nøen eller Nauen under Tømt og hans hustru Mari Rasmusdatter var vitner i saken. Er det noen som kjenner til deres videre skjebne?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Svein Arnolf Bjørndal

Generelt tips vedr. Kråkstad/Ski-slekter: Konsulter 'Folloslekt' på Ski slektshistorielags sider. Der er det mye interessant å hente, fra beg. av 1700-årene og fremover.http://www.skislekt.no/Det står en del om Torer Pedersen der, ikke når han døde, men han synes å ha levd ennå i beg. av 1760-årene:Tore® Pedersen, gift 1) 1738 med Anne Andersdtr., dtr. til Anders Thomassen Ø. Mørk + 1737 og Gunvor Jensdtr., sk. 1735.Barn 1. ekteskap:1) Gunvor f. 1739, Mørk2) Peder f. 1741, mørk3) Abigael f. 1743, d. 1744, Mørk4) Ellen f. 1750, Mørk, gift 1775 med Anders Johannessen5) Abigael f. 1754, Østby6) Mari f. ca. 1756, ugift2. ekteskap (ektefelle ukjent)1) Bendiks f. ca. 1761, gift 1785 med Gunhild Nilsdtr. Hjell2) Anne Maria f. ca. 1763, ugiftI tillegg hadde Torer sønnen Anders utenfor ekteskap (dvs. i sitt 1. ekteskap) med Mari Rasmusdatter. Han kom til Kinn øvre i Ås.Det kan virke som om man baserer seg på et skifte, siden det er oppgitt circa-årstall på de siste barna, men det vet jeg ikke. Uansett ser det ut til at familien fortsatte å oppholde seg i Kråkstad/Ski-området, siden noen av barna sees å være gift der. Men foreldrene kan evt. ha flyttet til noen av nabosognene, siden dåpsdato på de siste barna tydeligvis(?) ikke er oppført i kirkebok for Kråkstad. Det er også sannsynlig at det siste ekteskapet er inngått utenfor Kråkstad.Det står også at Torer Pedersen var fra Gustvet i Hobøl og bror av Jacob Pedersen Halstad.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Sten Høyendahl

Takk skal du ha, 'Folloslekt' var jeg ikke oppmerksom på. Og her fant jeg også Truls Anonsen og Mari Rasmusdatter. Dødsdato står riktignok ikke oppgitt for noen av de ettersøkte, men her er det så mange ledetråder at det skal være mulig å følge dem opp.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.