Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Kari Larsen

[#21691] Årstall i Digitalarkivet - søkerutiner

Recommended Posts

Gjest Kari Larsen

Hvis jeg velger 'børjar med' og skriver de 2-3 første sifrene i et 4-sifret årstall, får jeg ikke tilslag. Hvis jeg søker på alle de fire sifrene går det bra, men da får jeg jo bare ett årstall.Jeg kan imidlertid søke på 'inneheld', og da ta med bare 2 eller 3 sifre i årstallet.Greitt nok når man vet det, men er det ikke litt inkonsekvent? Jeg har inntrykk av at dette gjelder generelt ved søking på ulike årstall.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Jan Oldervoll

Ja, her er noko. Tal er vanskeleg handterbare hos oss. Grunnen er at i motsetning til andre system tillet med både tal og tekst i same feltet. 1857 er eit tal, medan 31.12.1857, som det kan stå om ein person, er ein tekst. Dermed blir talfelt mykje meir kompliserte å søka i enn reine tekstfelt. Eg skal sjå om eg kan gå gjennom systemet og gjera det meir logisk.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Tom Askerøi

Kan du ikke definere feltet som tekst? Men for å kunne søke på 'børjar med' må vel årstaller alltid skrives først og datoer som 1857.12.31 for ditt eksempels vedkommende.Men da kommer du kansje i konflikt med kilden?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Øystein Brennsæter

Så lenge det dreier seg om rene årstall (altså tall) er den beste måten å søke på år og så velge 'alle'. Da får du opp ei liste over alle årstall i databasen. Ved å holde nede ctrl-tasten eller shift (prøv deg fram) kan du velge de årene du ønsker.Jeg vil generelt anbefale å bruke 'alle' ofte. Da er en sikker på å få fram alle mulige skrivemåter, dobbeltnavn osv.mvhØystein Brennsæter

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Tom Askerøi

Øysteins metode er også den beste når det gjelder baser der noen records er rene årstall og andre records er datoer eller inneholder andre tekstelementer.En må bare virkelig lese igjennom ALLE før man 'aktiverer' sitt valg for å være sikker på at man får med alt innenfor ønsket tidsintervall.Og DET kan være litt av en jobb i de store databasene, så hvis det er mulig for Jan å endre på det uten alt for mye arbeid hadde det vært fint...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.