Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Ernie Mighty

[#21782] Har noen linker hvor de forskjellige samfunnsklassenes levekår blir beskrevet?

Recommended Posts

Gjest Ernie Mighty

Er det noen som har noen slags linker hvor det står om levekårene til de forskjellige samfunnsklassene i norge på 1800-tallet? Kan de sende dem til meg?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Lars Løberg

Dette var hva amerikanerne kaller 'a tall order'. Det finnes ingen tilstrekkelig utdypende undersøkelse av levekårene til de forskjellige samfunnsklassene i Norge på 1800-tallet. Eilert Sundts studier er en nødvendig inngang til samtidsforståelsen. Et godt norgeshistorieverk samt den nye landbrukshistorien hjelper, men det er så enorme regionale forskjeller på klassestrukturer og levekårsutvikling at det vil bli direkte feil å si noe håndfast om levekårssituasjonen basert på nasjonale forhold alene. En god (!) bygdebok vil kunne si det meste om den lokale levekårsutviklingen. Mer ambisiøst enn en lokal beskrivelse bør det heller ikke være i slektshistoriske sammenhenger. Dette kan bety at du må beskrive levekårene svært forskjellig for ulike grupper av forfedre fordi de kom fra ulike regioner, selv om de tilhørte samme samfunnsklasse. Tidkrevende, men også spennende.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.