Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Jonny Lyngstad

[#22202] Peder Hansen døde i 'Waldfjorden.'

Recommended Posts

Gjest Jonny Lyngstad

Peder Hansen var jegtestyrmann og bosatt på Nordlandet i Kristiansund. På skiftet etter han den 23/8-1785 står det at han døde lørdagen før pinse i 1785 på en reise fra Bergen omtrent 12 mil nord for byen i 'Waldfjorden.' Han er ikke begravd i Kristiansund. Er det noen som vet hvor denne 'Waldfjorden' er, og finnes det kirkebøker for det soknet den ligger i? Er det noen som har mulighet til å slå opp i denne kirkeboka og se om de finner Peder Hansen begravd der?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Renathe-Johanne Wågenes

Etter å ha undersøkt rundt Bergen finner jeg ingenting som kan være Waldfjorden. Men.... er du sikker på at du fra kilden har det riktig at det skal være 12 mil fra Bergen. Velfjorden- (dagens skrivemåte) Weldfjorden er et prestegjeld i Nordland fylke. Der finnes det et sted som heter Biørgo.!!! Kan dette ha blitt oppfattet som Bergen??

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Jonny Lyngstad

Renathe-Johanne, takk for forsøket. Følgende står i skiftet: 'som paa en Reyse fra Bergen ongefæhr 12 miile her Norden for Byen i Waldsfiorden neste løverdag efter Pinse-Tiider dette aar ved Døden er afgaaet.' Både Bergen og Waldsfiorden er tydelig skrevet, svært tydelig skrevet. Kan 'her Norden for Byen' rett og slett vise til Kristiansund som by og ikke Bergen? Vi har nemlig Valsøyfjorden på vegen fra Kristiansund mot Trondheim. Jeg har sett etter i kirkeboka for Aure hvor Valsøyfjorden tilhørte uten å finne Peder Hansen gravlagt i dette tidsrommet. Vi får bare lete videre, optimist må man være.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Renathe-Johanne Wågenes

Ja det nok ikke sikket at disse 12 mil nødvendigvis er fra Bergen. Slik det står skrevet kan det vel egentlig også bare vise til at han hadde vært i Bergen og var på vei hjem. 'her Norden for Byen' kan være slik som du har foreslått, og ikke nødvendigvis Bergen. For vi finner jo heller ikke et sted her som kan være aktuelt.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Tore Kristiansen og Tor Larsen

Hei Jonny og Renate! Det vi kan tenke oss som mulige kilder for å finne ut mer om skipet kan være avisene i Bergen og Trondhjem. Lørdagen etter pinse i 1785 er 21. mai, og det kan hende at i den tiden det finnes noe i Bergens Adressecontoirs Efterretninger om utklarerte skip fra Bergen, der kanskje skipperens navn er nevnt. Vet du navnet på skuta, Jonny? Renate kan kanskje sjekke på Bergen offentlige hva som står i avisa der om båter i mai 1785?Det kan jo også hende at det står nevnt noe om forliset i avisa i Trondhjem. Den ligger jo ute hos Nasjonalbiblioteket http://www.nb.no/avis/adresseavisen/ men vi greier ikke å lese det her på biblioteket nå (det programmet som skal installeres for å lese sidene, får vi ikke opp).I Bergen, da Tore så igjennom Sollids arkiv, sto det der at båter som var forlist/tapt, sto nevnt i en offentlig bok av noe slag. Tore skal sjekke det i gamle papirer i kveld, men så vidt han husker var det ikke i pantebøkene. Mvh Tore og Tor

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Tore Kristiansen og Tor Larsen

Den kilden som Tore ikke kom på i går, var Attestbok. I Sollids arkiv ved SAB over gamle slekter i Bergen (1780 og bakover) har de skrevet av Attestboka for Bergen, og der står det om mange forlis. Den var dog fra begynnelsen av 1700-tallet, og de opplysningene Tore har fra den (via Sollids arkiv) er fra forlis under den store nordiske krig. Kanskje byfogden i Kristiansund også hadde en slik bok? Mvh Tore og Tor

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.