Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Rolf Lindstad

[#22828] Einer Olsen Vestby f. ca 1626; hvilken Dorte Knutsd. ble han gift med..

Recommended Posts

Gjest Rolf Lindstad

I bygdebok for S-Odal IV s. 206 står det at Dorte Knutsdatter Skårer (datter til Knut Larsen Skårer og Rangdi Svendsdatter Melstrøm) ble gift med Einer Olsen Vestby.I bygdebok for S-Odal I s. 221 står det at Dorte Knutsdatter (datter til Knut Larsen Valstad og enka Rønnaug Valstad) ble gift med Einer Olsen Vestby.Er det noen som har funnet ut hva som er rett ?Kan Knut Larsen Skårer og Knut Larsen Valstad være samme person ?Takknemlig for alle innspill..

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Rolf Lindstad

Tilleggsopplysning jeg fant s. 366 S-Odal (I) under Vestby;I 1669 hette det at Einer Vestby var gift med Rangdi Knutsd. (samsvarer med s. 221), men er siden kalt Dorte. (s.366). Og i 1669 fortalte hun om da hun var heime og gjette hos faren, Knut Valstad. Hun var da 60 år og hun var søster til Tor Grimsland.Men, Tor Grimsland's far var Knut Larsen Skårer, ikke Knut Valstad.. i følge bygdeboka IV s. 206.For meg kan de se ut som om Knut Valstad og Knut Skårer er samme person, men da Knut Valstad døde 1644 på Valstad og Knut Skårer døde 1663 på Øvre Nordset.. blir det problemer med sammenslåingen.Det er forvirrende at Ragnhild (Dorte) fortalte i 1669 at hennes bror var Tor Grimsland, med mindre Tor også var en sønn av Knut Skårer..Spennende å se om noen har forsket videre her..

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Rolf Lindstad

Ja, det ser faktisk ut som om Tor Grimsland var en sønn av Tor Knutsen Skårer f. 1620 d. 1808 på Grimsland.Den 31. mars 1701 opprettet Tor Knutsen Skårer skiftebrev med sine barn og svogerbarn. Det ble opprettet av svigersønnen Ola Persen Duåsen, 'som selv skrive kan'.Eldste datter Randi, gift med Torkel Sjursen Åstebøl, fikk 16 lpd. eller halve Grimsland, Anne, gift med Byggmester Ola Duåsen den andre halvparten av Grimsland og en part i Valstad, Mari, gift med Ola Sjursen Sundby f. 1657 på Åstebøl i Eidskog), vel 17 lpd. i Valstad, Torbjørn Amundsen, gift med avdøde Marte Grimsland, vel 3 lpd. i Valstad, og barna hans vel 3 lpd.Tor Knutsen Skårer var da eldst i søskenflokken og søster til Dorte Knutsdatter Skårer, gift med Einer Olsen Vestby. :)Av skiftebrevet 13.03.1701 ser vi at Tor Knutsen Skårer var eier av en stor part av Valstad, så spørsmålet videre blir å finne ut om far til Tor, Knut Larsen Skårer er den sammme som Knut Larsen Valstad, eller i nær slekt...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Rolf Lindstad

OBS.. Knut Larsen Skårer pantet til seg 20 lpd. i Valstad i 1673 så det er nok ikke samme mann.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Frank Johansen

Jeg stammer selv fra Einer Olsen Vestby og Dorte (og forøvrig også Ola Duåsen, som du nevner). Lenge siden jeg har sett på dette, men fant vel de samme problemene som deg.Så si ifra hvis du kommer over noen opplysninger som kan kaste nytt lys over dette!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.