Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Harald Jarl Runde

[#22987] Forfattarinna Hedevig Rosing - 1876

Recommended Posts

Gjest Harald Jarl Runde

Eg kom over ei forteljing i Folkevennen 1876 om fyrstasjonar og fyrliv langs Norske-kysten, skreven av ei Hedevig Rosing. Kven er denne for meg heilt ukjende forfattaren og kva tilknytning hadde ho til fyr og fyrliv?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

Hedevig Sophie Rosing er født 16. mai 1827 i Horsens som datter av sogneprest Ulrik Frederik Rosing (1776-1841) og Ursula Sophie de Lasson (1786-1838). Hun tok eksamen som lærerinne i København i 1860, og kom til Norge i 1865 og giftet seg samme år med sin fetter Hans Anton Rosing, som døde kort etter. Hun flyttet til Kristiania og ble ansatt som lærerinne. Hun fikk i 1872 stilling som lærerinne ved Balchens Døvstummeinstitutt, og gjorde en stor innsats i arbeidet med undervisning for døve (bl.a. 'Fru Rosings taleskole for døve'). Hun var som eneste kvinne medlem av den kongelige kommisjonen som forberedte den nye folkeskoleloven på 1880-tallet.Hedevig Rosing skrev lærebøker, skrev en rekke avisartikler, og hadde et variert forfatterskap i Folkevennen, tydelig inspirert av tanken om folkeopplysning.Hun er omtalt i Folkebladet 1892, side 344-347.(Opplysningene her er hentet fra J. B. Halvorsens Norsk Forfatter-Lexikon 1814-1880.)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Harald Jarl Runde

Takk for det. Det er alltid 'ein eller annan' på debattspaltene i Digitalarkivet som kan hjelpe ein i veg! Helsing HJR

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.