Gå til innhold
Arkivverket

[#23981] blodveikte - hva er det?


Gjest Bjørg Chr Aas
 Del

Recommended Posts

Gjest Bjørg Chr Aas

Holder på med Andreas Mørch :Sigdal og Eggedal - og kom over dette ordet i denne forb: 'I 1639 er nevnt en SJUR på HOV. Om han veit vi ikke mer enn at han var til og blodveikte Reidar Båsum dette året.' Hva i all verden var det Sjur gjorde med han Reidar? - var det årelating el. noe sånt?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Det må vel mer være 'noe sånt'. Det betyr rimeligvis at Sjur var med på å stikke Reidar til blods med kniv. 'Vekkja' skal blant annet bety å stikke hull på. Sjur måtte rimeligvis også ut med bot for handlingen sin, og det er vel den kilden (sakefallslistene?) som er grunnlaget for bygdebokens opplysning.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ivar S. Ertesvåg

Blodveike, -vekkje, -vigje, -vie og blogde, bløgge tyder det same: lage sår slik at blodet kjem fram. (Blodge/bløgge vert også meir spesielt nytta om å kutte gjelleblodåra på fisk). Om eg ikkje mishugsar heilt, var det strengare bot for sårskade med blod enn utan blod. Iallfall ser det slik ut i sakefallslista for Sunnmøre 1606/07, Lenke der neveslag, slagsmål o.l. gjekk for 1-2 dr (2-4 lodd sylv), medan blodviging (slag til blods) gjekk for 3-8 dr og knivstikking for 10 dr.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.