Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Geir Kamsvaag Berntsen

[#24081] OCR-kilder i Digitalarkivet

Recommended Posts

Gjest Geir Kamsvaag Berntsen

Blant kildene på Digitalarkivene finnes enkelte som er muliggjort gjennom OCR-teknikk ( som jeg overhodet ikke kan noe om ). Eksempel på dette er ”Borgere i Christiania 1698-1799” som er hentet fra Finne-Grønn’s trykksak ”Christiania borgerbok 1698-1799”.Denne har to feilkilder. Først Finne-Grønn’s egne feil, dernest de som har oppstått gjennom ”behandlingen” av boken. I det siste tilfelle er ikke antallet stort, men det forekommer at personer har falt helt ut, at tekst har falt delvis ut (uten at tekstmengden har vært for stor) og at eksempelvis 1745 har blitt 1715 ( pga. svak trykk på 4-tallet i boken? ).Ikke noen stor sak, men en liten påminnelse om kilders pålitelighet ( eller rettere sagt, mangel på dette ). Og da skal jeg ikke nevne noe om 1801-tellingen.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Tore H Vigerust

Finne-Grønn har dessuten *redigert* teksten sin før utgaven, slik at den ikke på langt nær svarer til originalen (som forøvrig ligger i Statsarkivet i Oslo, Christiania magistrat).

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.