Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Guest Geir Kamsvaag Berntsen

[#24081] OCR-kilder i Digitalarkivet

Recommended Posts

Guest Geir Kamsvaag Berntsen

Blant kildene på Digitalarkivene finnes enkelte som er muliggjort gjennom OCR-teknikk ( som jeg overhodet ikke kan noe om ). Eksempel på dette er ”Borgere i Christiania 1698-1799” som er hentet fra Finne-Grønn’s trykksak ”Christiania borgerbok 1698-1799”.Denne har to feilkilder. Først Finne-Grønn’s egne feil, dernest de som har oppstått gjennom ”behandlingen” av boken. I det siste tilfelle er ikke antallet stort, men det forekommer at personer har falt helt ut, at tekst har falt delvis ut (uten at tekstmengden har vært for stor) og at eksempelvis 1745 har blitt 1715 ( pga. svak trykk på 4-tallet i boken? ).Ikke noen stor sak, men en liten påminnelse om kilders pålitelighet ( eller rettere sagt, mangel på dette ). Og da skal jeg ikke nevne noe om 1801-tellingen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Tore H Vigerust

Finne-Grønn har dessuten *redigert* teksten sin før utgaven, slik at den ikke på langt nær svarer til originalen (som forøvrig ligger i Statsarkivet i Oslo, Christiania magistrat).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.