Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Arnstein Rønning

[#24410] Lensmenn i Sandherred, Rasmus Bjørnum og Søren Svines

Recommended Posts

Gjest Arnstein Rønning

Jeg har notert at lensmann i Sandherred, Rasmus Nilssøn Bjørnum, eide parter i Bjørnum, Hundstok, Østre Rød og Huseklepp i Sem. Han var far til lensmann Søren Rasmussen Svines, som var lensmann i Sandherred 1656-1688 og sluttet som 77-åring. Sørens datter (ukjent navn) skal ha vært gift med Paal (Paul) Aslaksen (Åsrum).Finnes det flere opplysninger om de to lensmennene og deres datter/sønnedatter? Alt er av interesse.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Osvald Rydjord

Lorens Berg nevner bare en navnløs datter til Søren Rasmussen som ekter Paal Hotvet (Sandeherred s 221). I folketellingen 1664 er også oppført en voksen sønn Ola, men han omtales ikke senere.L Berg Hedrum bygdebok s 338 skriver om at en ikke kjenner navnet til Paal Aslaksens hustru, men at hun var barnebarnsbarn av Jakob Ormsen Lo. Hans Østby i Tjølling var gift med hennes søster.Jeg har notert meg at Hedrum bygdebok II av Kron-Holm s 517 nevner Signe Mortensdatter Hovland som gift med Paal Aslaksen Åsrum.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Arnstein Rønning

Takk Osvald!Flere opplysninger?Mh Arnstein

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Are S. Gustavsen

Hei!Når det gjelder Hovland, Østby og Åsrum, bør man også oppdatere seg på senere genealogiske artikler så som:Engedahl, Jan Fredrik Lysaker, (1955–) og Jens Petter Nielsen, (1963–). 'Lo-slekten fra Eiker.' NST 36 (1997): 3-58.Christiansen, Per Reidar Bjørnerud, (1968–). 'Litt om ættene på Bergan Nedre og Åserum i Hedrum.' Genealogen 1998, nr. 2 (1998): 20-28.Det viser seg nemlig at mange kun benytter seg av de tilgjengelige bygdebøker (gårds- og slektshistoriene), og dermed går glipp av senre funn og oppdagelser (samt nødvendige renovasjoner og strykninger).mvh Are

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Kristian Hunskaar

Det kan se ut som om Osvald Rydjord i sitt innlegg har blandet sammen Pål Aslaksen på Åserum og Pål Aslaksen på Hotvet, som var farfar og sønnesønn.Den første må ha vært gift med ei datter (eller stedatter?) av Morten Hovland i Tjølling - som i litteraturen er kalt Signe Mortensdatter, men som det visstnok ikke finnes belegg for i kildene (annet enn at Påls kone er nødt til å være etterkommer av Hans Jacobsen Loe - se artikkelen av Engedal og Nielsen).Når det gjelder Pål Aslaksen på Hotvets kone, kan kanskje dette være et spor: På skiftet etter Engebret Olsen Hotvet 1738, opplyses det at Engebret Skaret og Hans Hotvet var hans søskenbarn.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Kristian Hunskaar

For å utdype det siste: Engebret Skaret og Hans Hotvet var begge sønner av Pål/Paul Aslaksen. Ergo var Pål onkel til Hans Olsen Hotvet. Jeg tipper Pål var gift med ei faster eller moster til Hans Olsen (eventuelt var Pål selv farbror eller morbror). Noen som føler kallet til å undersøke dette nærmere?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.