Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Anne-Lise Toft Eddie

[#25279] Gjertrud Eriksdtr. Gjersvoll, hvem var hennes skotske ane?

Recommended Posts

Gjest Anne-Lise Toft Eddie

Gjertrud Eriksdatter, f. 1773 på Gjersvoll i Ålvundeid var datter til Erik Eriksen fra Valset og Randi Nilsdatter fra Brandstad. Hun giftet seg med enkemann Hallvard Andersen på Brusethaugen i Stangvik. I Heimar og Ætter i Stangvik, bind 2 står det under Brusethaugen at Gjertrud hadde mørkt hår og brune øyne, og etter henne er alle de brune øynene i Brusethaugætta. Det står videre at det skulle være skotsk blod i Gjertrud, og det skotske innslaget skulle ha kommet med en av soldatene som var med Sinclair-toget i 1612. Ved gjennomgang av bygdebøkene for Sunndal og Øksendal kan slekten hennes følges et godt stykke bakover i tid, men jeg finner ingen opplysninger om denne skotske soldaten.Dersom det er noen som har opplysninger om Gjertrud og hennes skotske ane, er jeg svært takknemlig for svar.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Andreas Snildal

Her må man være forsiktig med hva man ukritisk sluker. Emnet skotske og andre eksotiske aner i Norge har vært diskutert mange ganger her på forumet, se blant annet emne 12963: LenkeKonklusjonene er som regel at dette er fortellinger uten rot i virkelige hendelser. Av en eller annen grunn antar mange at mørke ansiktstrekk i dette landet må skyldes utenlandske aner.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Anne-Lise Toft Eddie

Takk for responsen og tips om tidligere innlegg.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.