Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Guest Roger Fossum

[#26384] Torbjørn Knutsen Svinali - Skjold, Tysvær

Recommended Posts

Guest Roger Fossum

I Undersøkelseskommisjonen 1804-1805 i Bergen finner jeg Torbjørn Knudsen, matros fra Skjold (5840). Om jeg har forstått dette rett så skal det finnes tilleggsopplysninger i hovedrullen etc. der man kan følge mannskapene fra år til år. Er det mulig å få vite betydelsen av og hva som står under henvisningene til Listemrk. (vide HR No 558), Ekstrasesjonens vedtegninger (HR i Fart, Rode 3 bogst J) og Rulleref. (HR-62). Jeg er meget interessert i å få vite hans fartstid, inkl. redere og skip, både føre og evt. etter at han ble fanget i Yarmouth 1 sep. 1807 ombord i skipet ”Welforenniet”. (fra databasen Prisonfanger 1807-1814, ID 3012 Turbean Kneutsen (Torbjørn Knutsen).)Er det forøvrig noen som har kjennskap til skipet Welforenniet ?Mvh Roger Fossum

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Otto Jørgensen

Hvem er denne Torbjørn Knutsen?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Roger Fossum

Hei Otto,Det er Torbjørn Knutsen fra Svinali Nedra i Skjold Tysvær. Her er en engelsk lenke:LenkeRoger

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Otto Jørgensen

Syntes den var så interesant at jeg tenkte å notere linken inn i Bygdboka mi for personen

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Harald Jarl Runde

Her er svaret eg har lagt inn under samme tema på Arkivforum: 'Eg finn at den offisielle krigserklæringa mellom England og Danmark-Norge ikkje kom før enn 4. november 1807 så dette var svært tidleg å hamne i prisonen. Men handelsskip vart oppbrakte alt våren og sommaren 1807 og skip i engelske hamner vart pålagt embargo. Så Welforenniet må ha vore eit av desse skipa. Etter krigsærklæringa vart mannskapa krigsfangar. I boka 'Han sad i prisonen' av Berit Eide Johnsen, finn eg mykje om ein Torbjørn Knudsen Svineli, tidlegare Haugeven som vart omvend til kvekar under fangetida. Kan det vere han du er på jakt etter?' Viser til side 94, 95 og 96 i boka til Eide Johnsen, Universittsforlaget 1993. God lesnad!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Roger Fossum

Hei Harald,Takk for innlegget. Det er den rette personen du nevner. Sitter faktisk med boken 'Han sad i prisonen' samt Prisonen (Danske og Norske krigsfanger i England 1807 - 14) skrevet av Carl Roos fremfor meg.Jeg søker etter hvem som eide skipet Welforenniet for min egen del pga at min tipp tipp oldefar Tolleif Thomsen var om bord i det samme skipet og også for Keith Wheelers del jmf lenke i innlegg (3) (slektning av Torbjørn Knudsen) som jeg har kontakt med i USA. Jeg har funnet 3 personer som var ombord i dette skipet, de to ovennevnte samt Gullack (Gullik) Pedersen, 14 år i 1807, matros bosatt i Bergen. Søker også info om denne personen. I databasen ‘Prisonfanger 1807 - 1814’ Lenke har de ID 3004, 3012 samt 813.I en fortelling skrevet i 1934 av et barnebarn av min tipp tipp oldefar, nevnes at Tolleif Thomsen satt i prisonen i England og at han var ombord i et skip tilhørende haugianeren Hans Nilsen Hauge (Welforenniet ??) da han ble fanget. I samme fortelling nevnes også at : Etter å ha holdt dette livet ut i 2 ½ år ble det da England var i den ytterste nød for sjøfolk, gjort tilbud til en del norske fanger, at om de ville reise med engelske skip til Island etter fårekjøtt og ull, skulle de få friheten etter tilbakekomsten. De trodde ikke så meget på løftene, men det var en anledning til å komme ut av elendigheten for en tid. Hvor mange som blev med vites ikke. Men Tolleif og en gutt ved navn Hans Helland var blant dem.Island hørte jo til Norge og Danmark, men lå som et ubeskyttet land der ute i Nord-Atlanteren og ble ofte besøkt under krigen av engelske handelsskip. Etter å ha vært på Island og lastet, ble de på tilbaketuren til England drevet av en nordvestlig storm opp mot Norge. Nordmennene om bord som hadde gått og planlagt et kupp, passet på tilfellet og overmannet engelskmennene og stengte dem inne og satte kursen til Norge. Utenfor norskekysten blev de observert og forfulgt av et engelsk krigsskip. Men det lyktes dem å seile unna og smette inn mellom holmer og skjær. De ankom Bergen med skipet.Denne hendelsen ovenfor ble regnet som en krigsdåd og Tolleif som var skipper, fikk sin del av lasten (prisepenger). For pengene Tolleif fikk for lasten kjøpte han et kystfartøy, kildene sier det var en slupp som han benyttet til fiske, salting og fiskehandel på Østersjøen, og tok kornvarer og kolonialvarer tilbake og tjente visst godt på sine reiser. Medfangen Hans Helland fikk borgerskap i Bergen og ble kjøpmann.NB! Det er trolig snakk om Amund Helland som fikk borgerskap i Bergen i 1815 og som senere også var fadder til Tolleif’s første barn.Jeg har dog ikke funnet hverken Hans eller Amund Helland i databasen ‘Prisonfanger 1807 - 1814’ men ID 563 ble overført til samme skip som Tolleif, med det ironiske navnet ‘Bedre Tider’. Er også på jakt etter opplysninger om dette skip.Dette ble et langt innlegg……Roger

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Harald Jarl Runde

Kommentar Innlegg 6): Dette var spennande! Eg har vitterleg lest heile eller delar av historia du referer til ein eller anna plass men er ikkje i farten i stand til å hugse kvar eller finne den igjen i tilgjengeleg litteratur i bokhylla bak meg. Kjenner du til om historia har vore på trykk eller har du andre referansar?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Roger Fossum

Hei Harald,Det er mulig at du har lest det på min hjemmeside:LenkeMvh Roger

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Roger Fossum

Harald,en liten rettelse: I lenken i forrige innlegg, trykk på lenken 'Tolleif Thomsen Saga' så finner du historien du var på jakt etter. Historien Tolleif Thomsen i fangenskap vil senere bli oppdatert med opplysninger om medfangene Kvekerpioneren Torbjørn Knudsen og Kjøpmannen Amund Helland m.m.Er det forøvrig noen som har opplysninger om skipene Welforenniet og Bedre Tider ?Er også på jakt etter medfangen på Welforenniet: [url="http://digitalarkivet.uib.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&filnamn=arkivverket/kyrkjebok/fa22001807&metanr=2803>LenkeGulack (Gullik) Pedersen, ID er lik 813 samt medfangen på skipet Bedre Tider:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.