Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Guest Svein Skartsæterhagen

[#27624] Nøytralitetsvakt 1905

Recommended Posts

Guest Svein Skartsæterhagen

Er det noen som vet hvor jeg kan finne opplysninger om nøytralitetsvakten i 1905?Jeg er både interessert i personspesifikke forhold (hvem som tjenestegjorde hvor og når) og mer generelle forhold, som f.eks. avlønning. De personene jeg er interessert i, bodde i Vardal og Toten (Oppland).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Hallvard Bragstad

Har statlig brevkort til min oldefar, som var utkalt som grensevakt i 1905.Her går det fram hva man skulle få betalt:'For gifte 35 øre i familiebidrag med tillæg 20 øre for hver forsørget person (barn under 16 aar eller forældre, der forsørges fuldt ut). For enkemænd det samme. For ugifte, der forsørgede begge eller den ene af sine forældre, 35 øre samt for hver forsørget person i tillæg 20 øre. Forældre, der ikke forsørgedes helt ud, medregner ikke.'(Stortingsvedtak, 26. mai 1906)Selv om min oldefar var kalt til tjeneste i Verdal, Nord-Trøndelag, regner jeg med at satsene gjaldt andre steder også. Her er innkallingskort og vedtaket om utbetaling:Lenke

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Svein Skartsæterhagen

Er det ingen fra Arkivverket som kan opplyse noe om hvor det finnes info om dem som var på nøytralitetsvakt?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Yngve Nedrebø

De militære arkivene er ordnet etter arkivskaper, f. eks. Bergens linjebataljon av 3. korps av Bergenske Infanteribrigade. Dette arkivet er å finne i Statsarkivet i Bergen, og omfatter kopibøker, journaler, korrespondanse, ordrebøker, listebøker, våpenbøker, våpenøvelser, og på kompaninivå er det kompaniruller over offiserer og mannskap til linjen og til landvernet.I dette materialet er det brev og ordrer om mobilisering, og opplysninger om hvem som ble kommandert. Det er imidlertid ikke egne arkivserier i disse arkivene for nøytralitetsvakten. Men det kan det godt være på et høyere administrativt nivå, men da må materialet søkes i Riksarkivet.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.