Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Guest Geir Bjernes

[#27915] Marit Olsdatter - Rødøy

Recommended Posts

Guest Geir Bjernes

Marit Nilsdatter, f. 1766, var datter av Nils Andersen og Rebekka Gabrielsdatter på Bjørnå i Rana. Mo Bygdebok sier at hun dro til Rødøy. Dersom hun var i live i 1801, ser det ut som det er to muligheter: 1. Marit, 34 år gl., g.m. Lars Israelsen, bodde på gården Rengen Indre i Rødøy i 1801. 2. Marit, 35 år gl., enke etter 1. ægteskab, nærer sig med spinden, i 1801, bodde på gården Lillefiorden i Rødøy. Hvem er 'den rette' Marit?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Olav Helge Angell

Det som i alle høve synest å vera tilfelle, er at den siste Marit, ho som var gift med Lars Isralesen, ikkje er din person. Kona til Lars var dotter til Nils Hansen (skifte 1797) og Karen Kristensdtr (skifte 1802) Vassvik i Rødøy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Olav Helge Angell

Ved nærmare ettersyn viser det seg at di Marit Nilsdtr må vera ho som det er skifte etter på Nord-Værness i Rødøy i 1804. Ho hadde vore gift med Andreas Iversen. Dei gifta seg i Rødøy kyrkje i 1802. Då er Andreas oppført som enkemann og Marit som 'Frøken'. Det høver ikkje heilt med dei Marit Nilsdtr i høveleg alder som er registrerte i Rødøy prestegjeld i folketellinga 1801. Marit Nilsdtr døydde utan å etterlate seg livsarvingar. Arvingane i skiftet var mora, Rebekka Gabrielsdtr, og heil- og halvsyskena.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Jan Sjåvik

Til Olav Helge: Jeg har sjekket min papirkopi av kirkeboka for Rødøy, og Dca 1ma Advent: 1802 blir Enkemand Andreas Iversøn Nordvernes gift med Enken Marith NielsD:--'Frøken' mener jeg er en feillesning (skriften er klar og tydelig). Andreas Iversen, som jeg tror må ha vært gift i alt fire ganger, var enkemann etter første ekteskap i 1801. Hans første kone het Ingebor Poulsdatter, og skiftet etter henne ble holdt i 1801. Men på den siden hvor året 1804 begynner, i nederste høyre hjørne, finner man følgende innførsel: '29de Julij 1803 Copul: Andreas Iversøn Verness med enken Marith NielsDatter Caut: Christopher Verness og Johanis Rønvigen.' Vi har altså to forskjellige vielsesdatoer for samme par. Man bør også merke seg at det ikke finnes noen begravelsesdato for Marit i Rødøy kirkebok (det er jo skifte etter henne i 1804). Kan hun ha dødd utenfor Rødøy, f.eks. i Rana? Det er det kanskje noen som har mulighet til å sjekke?Den Marit Nielsdatter som ble registrert i Lillefjorden i 1801, da hun 'Nærer seg med spinden' og er 'Enke efter 1te ægteskab,' bodde hos Peder Jensen og Karen Joensdatter på Ånes, den sørligste av de to gårdene i Litjfjorden. Peder Jensens foreldre var innflyttere og kom fra Langøen i Nesna, der Peder var født (etter den militære rullen fra 1769). Marit 'Har tilhold i huuset' hos Peder og Karen i 1801. Hun er altså ikke der som tjenestepike, og er kanskje den samme Marit som ble gift med Andreas Iversen.Hilsen Jan

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Geir Bjernes

Takk for finfin hjelp så langt. Alle skjønner jo selvfølgelig at vi her snakker om Marit Nilsdatter, ikke Olsdatter, som det uriktig står i overskriften. Mvh Geir.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Geir Bjernes

Marit Nilsdatter giftet seg på nytt i 1803 med Andreas Iversen Nordvernes. Hun døde antagelig i 1804. Noen som vet hvem som var hennes første ektemann,og hvor de bodde? Mvh Geir.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Jan Sjåvik

Jeg har lett etter henne som fadder i Rødøy de nærmeste årene før 1801, men kan ikke finne noe. Det var imidlertid gode forbindelser mellom hennes familie i Ran og Rødøy; hun hadde en halvsøster som var gift i Melfjorden og i 1801 hadde hun to halvbrødre og en halvsøster som tjente der (se f. eks. Anders Frøholm s. 368).Kan hun ha vært gift i Ran, blitt enke og reist til slektninger eller kjenninger i Rødøy? De gikk nok mye over Melfjordfjillet både fra Bjyinnågæ og Litjvatnet.Hilsen Jan

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.