Gå til innhold
Arkivverket
Gjest R. Hagen

[#28375] Kvalt av sin egen tjenestepige på juleaften (Aukra i Romsdal: Knerche Schive)

Recommended Posts

Gjest R. Hagen

Juleaften 1830 på Aukra prestegård i Romsdal kveles prestefrue Knerche Dorthea Schive av sin egen tjenestepike. Jeg ønsker å vite mer om dette. Kan noen bekrefte historien? Hvem var tjenestepiken og hva skjedde med henne?Knerche var datter av Jens Reinholdtsen Schive og Sofie Matheson. Hun var født 1775 på Svorkmo, og bodde på Byneset i Trondheim.Knerche var gift med Anders Isaksen Høyem f. 1761 på klokkargården på Høyem, Byneset. Han var sogneprest på Aukra 1799 -1823. Kalt 'Andreas'.KILDE: notater etter 'A. I. Høyem - hans ætt og etterslekt' av A. M. Magerøy.På forhånd takk!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Osvald Rydjord

I bygdebok for Aukra I s 54 står det at Dorothea Schive døde 24.5. 1830. I Sandefjord arbeider noen for at St Hansaften skal flyttes til første lørdag etter St Hans, men her har tydeligvis julaften i Aukra vært sein dette året.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest R. Hagen

Haha, morsomt. :)Da har vel tjenestepiken drept Knercke 24.5. Kanskje enkefruen på prestegården styrte med litt for hård hånd? Det er sikkert noen som kjenner historien, spent på fortsettelsen.Takk for innspill, Osvald! :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Vidar Flesland

Historien om tjenestepiken er trolig ikke riktig. Dødsfallet er kort omtalt i Trondhjems Adresse... 4. juni 1830. Der omtales dødfallet som en rolig død etter et langt sykeleie: LenkeDersom lenken ikke skulle virke kan du søke den opp på www.nb.no/avis

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.