Gå til innhold
Arkivverket

[#33064] Søren Thode, Bergen - sønn av Hans Thode og Helchie Middeltorp ?


Gjest Grete Bratne
 Del

Recommended Posts

Gjest Randi Broli

Per (73): I skiftet etter Christen Andersen Røst i 1737 nevnes 3 sønner:I Johan Lemvig Røst f 1723 8/11. Han hadde fått et gullkjede av mormoren fordi han var oppkalt etter hennes mann som var enkens fader. Såvidt jeg husker døde han ca 1753/54.II Anders Røst f 1728 23/1 (død 1755)III Christen Røst f 1733 14/4 (død 1772)Det nevnes også tidligere arv etter Margrete Lemvig.Enken fikk 1438 Rd. Hver sønn 479 Rd.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Hans Petter Engh

Det er ikke rart at skiftet etter Christen Thode tok 12 år med alle sidene som det inneholder. Det er vanskelig å tyde skriften, men kan det stå noe om hva Hans Thode eller Hans Christian Thode som han også blir nevnt som var i det sivile. Dersom det fremkommer i skiftedokumentet.Som jeg har skrevet tidligere er jeg svært opptatt av personen Hans Chr. Thode og om han kan være samme person som Johan Chr. Thode som ble corporal, Skolemester og klokkersubstitut i Sverige.Ifølge generalmønsterrullen i Malmø, datert 10. juli 1775 vervet capitulanten Christian Thode seg den 6. juni 1775. Alder var angitt 34 år og han var ugift.En spesiell takk går til Randi som kommer med interessante opplysninger. Protokoll 19 som mangler vedrører skifter for 1773 og senere?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Randi Broli

Jeg har på ingen måte finlest skiftet etter Christen Thode, men det virker jo som enken har drevet med handel. Da er det naturlig å tenke seg at sønnene også har vært involvert i det. Etter at Christen C Røst hadde fått sin farsarv ser det ikke ut til at det ble så mye igjen, så kanskje de yngste har funnet noe annet å gjøre.Prot 19 'bør' innholde tiden 1771-82 ca. Lenke

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Randi Broli

Jeg kan ikke se at Hans Thode er kalt Hans Christian noen steder i skiftet, og ved dåpen står det også bare Hans. Men det visste du vel.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Nermo

(Randi/77:) Man skulle av dette tro at far til Else Marie Lemvig (c1697-1773) het Johan Lemvig. Hvem kan dette være ?Kan det være Jan Jensen Lemvig (f. ca. 1676), sønn av Jens Christensen Lemvig (1637-1691), handelsborger i Bergen, senere gardbruker på Fuhr i Luster (hans fødested), og hans 2. hustru Anna Jacobsdatter Lemvig (1645-1726) ?Kjennes navnet på Else Marie's mor (giveren av gullkjedet) ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Hans Petter Engh

(80) Jeg så igjennom skiftet og så på navnet Hans spesielt og noterte meg følgende varianter H: C: Thode, Hans Christian Thode, Monsieur Hans Christensen Thode og på side 578 i skiftet H. Chr. Thode.Dersom det var denne personen som vervet seg i det svenske militæret så ble han i militærrullene kun innført med Christian Thode. Jeg har også kopi av brev han undertegnet som klockersubstitut med navnet Johan Christian Thode. Han undertegnet også en førteckning til husforhørslengden i Hellaryd fs. i Blekinge den 5.11.1805 med J.Ch.Thode.Et spørsmål blir om Hans i Sverige kunne bli omgjort(forsvensket) til Johan.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Hans Petter Engh

I hele sin militære tid fra juni 1775 og til han gikk av i oktober 1790 som korporal på Carlhamn Castell brukte han kun navnet Christian Thode. Da han var skolemester i Gammalstorp fs. i Blekinge ble det avgitt en attest datert 7.10.1792 til Christian Thode. Da han ble gift for andre gang i Mørrum fs. i Blekinge i august 1794 som skolemester ble han innført i kirkeboka som Christian Thode.Ifra Mai 1795 ble kan klokkersubstitut i Hellaryd og Åryd fs. i Blekinge under kyrkoherden Pehr Wanskif og fra den tid begynte han å bruke Johan Christian Thode.Hans er en tysk kortform av Johannes og Johan er en svensk form av Johannes og det kan være en forklaring på at han endret navnet fra Hans til Johan da han begynte i sin gjerning under kyrkoherden Pehr Wanskif.Johan Christian Thode ble stefar til min anmoder Maria Charlotta som ble født uekte i Karlshamn fs. den 28.5.1788 og døpt 30.5.1788.Alder i forhold til militærruller, fødselsmåned og fødested Trondheim faller i likhet med at han var Christian Thode og Else Maria Lemvigs sønn.Det nevnes i forbindelse med skiftet etter hans far at han og hans bror Sven Jakob ikke arvet noe vesentlig og verving til militæret kan ha blitt en løsning for å kunne finne et levebrød for Hans(Johan)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Randi Broli

Den 20/9 1772 ble det betalt for Hans Thodes barns begravelse i 2 dalers jord ved Domkirken (Brodahl: Trøndersk personalhistorie. Kirkens regnskaper). Om det er den riktige Hans vet jeg jo ikke.Det er visstnok en lakune i skifter for Trondheim 1772-82. Fra en annen kilde har jeg notert at skiftet etter Enkemadam Else Maria Lemvig sal Christen Thodes var i 1774. Boet var fallitt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Hans Petter Engh

(85) Jeg har notert at en Hans Thode ble gift med Karen Lorck i Vår Frue den 4. juli 1760. Bekreftet at Jacob Thode Trolig sønn av Jacob Thode og hustru Wenche Erpecom Jeg har også notert at Hans Thode ble født i 1722 i Trondheim og at han døde i 1771 i TrondheimJeg har også notert at Hans Thode ble døpt den 21. april 1740 i Vår Frue Kirke i Trondheim Far: Andreas Gram og mor: Idde ThodeDa gjenstår å finne hvem av de tre Hans Thode som var far til det avdøde barn det referes til.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Hans Petter Engh

(86) Hans Jacobsen Thode som ble gift med Karen Lorck ble født i 1726 i Trondheim og død i Leksvik i 1784. Karen Lorck døde i Trondheim i 1765. Han var sønn av Jacob Thode f. 1692 i Bergen , død 1771 i Trondheim og mor Wenche Bigum von Epecon, død 1729 i Trondheim. Hans Thode, f. i 1722 var også deres sønn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Nermo

(86:) Hva med den Hans Thode som ble døpt i Vår Frue, Tr.h., 2 Aug 1740, som sønn av Christen Thode og Else Marie Lemvig (og som i 1760 bodde hos sin mor i Trondheim) ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Nermo

(87:) Mener du at Hans Jacobsen Thode (1726-1784) og Hans Thode (1722-1771) var brødre ? Hvilken kilde eller dokumentasjon støtter du deg på her ?Førstnevntes foreldre, søskenbarnene Jacob Hansen Thode (1692-1771) og Wenche Bigum von Erpecam (c1700-1729) ble gift i Domkirken i Bergen den 3 Jul 1724. Friskt gjort, i så fall, av den 30 år gamle ugifte, sylferske magister, å sette barn til verden utenfor ekteskap ... også i Trondheim ! (Hva gjorde han (forøvrig) der ?)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Hans Petter Engh

(88) og (89)Personen som jeg er spesielt interessert i regnes såklart med: Hans Thode, døpt 2.8.1740(født noen dager før?) i Vår Frue kirke, Far skipper Christen Thode og mor Else Maria Lemvig.Så kommer: Hans Thode, døpt 21. april 1740 i Vår Frue Kirke Innskrevet som Thode ved dåpen selv om far var Andreas Gram og mor Ide Thode Hans Jacobsen Thode, født i 1726 i Trondheim(Ikke funnet dåpen), død 1784 i Leksvik i Nord Trøndelag Far Jacob Thode, f.1692 i Bergen og Wencke Bigum von Erpecom, død 1729 i TrondheimGrunnen til at jeg tok med Hans Thode født i 1722 var informasjonen som Georg Agerby har registrert i Distreff.Vi har da tre Hans Thode å forholde oss til En skulle tro at det ikke var Hans Thode, sønn av Christen Thode som betalte for sitt barns død i 1772 til Domkirken. Hans familie var knyttet til Vår Frues Kirke.Vi får ta en gjennomsøking av fødsler av barn tilhørende personer ved navn hans Thode i Domkirken primært og Vår Frue sekundært.Jeg takker for øvrig for korreksjoner.At enkefru Else Maria Lemvig gikk falitt svekker ikke troen på at Hans Thode(Johan Christian Thode) vervet seg i Sverige i 1775.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Nermo

Else Maria gikk ikke falitt, hun døde (betimelig, lucky she) fra et bo som viste seg å være falitt, dvs. verdiene og fordringene var mindre enn gjelda.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Hans Petter Engh

(74) Jeg har sett noe mer på skiftet etter Christian Thode og funnet at sønnen Hans Thodes navn varierte i skiftet bestående av sidr fra 517b-532. På side 519b fremkommer Hans Ch Thode nederst på siden På side 522 fremkommer H: C: Thode nede på siden På side 527b monsieur hans Christensen Thode og Hans Christensen Thode på¨side 528 b. Flere steder er han også nevnt som Hans Thode Et spørsmål er om han har signert med egen skrift på en av sidene? Ved forkortelser av for- og mellomnavn brukte han to prikker bak, men det er mulig det var vanlig på den tid. Det samme gjorde han i Sverige. Jeg vedlegger kopi av en side ifra Lunds domkapitel hvor han var innvolvert i en rettsstrid imellom kyrkoherden Pehr Wanskif og komminister og klokker Nils Landergren. På side 75 fremkommer underskrifter av Johan Christian Thode og den varierer noe. Kan underskriftene sammenlignes?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Nermo

(90:) Familienavn (etternavn) ble normalt ikke notert i kirkebøkene ved dåp på den tida, bare 'døpenavnet' som kunne inkludere et 'mellomnavn'. I det nevnte tilfellet (Vor Frue, 21 Apr 1740) er altså guttebarnet DØPT 'Hans Thode', mens 'familiehavnet' (som ikke er nedskrevet i kb.) vel har vært 'Gram', som for hans yngre søstre, døpt 'Hilchen' og 'Elisabeth'. Hans eldre søster ble (29 Jul 1738) DØPT 'Sophie Cramer', men hadde nok også 'Gram' som familenavn (i den grad dette ble benyttet, og ikke bare 'Andersdatter').

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Hans Petter Engh

(90) (94)Da blir det to Hans Thoder igjen.Hans Thode, døpt 2.8.1740 i Vår Frue. Jeg har sjekket forlovelser/vigsler i Vår Frue kirke fra 1761 og ut 1775 uten å finne at han ble gift der eller hans bror Jens Jacob, døpt 9.10.1742Jeg har sett i kirkeboka for Leksvik i NT at Hans Jacobsen Thode underegnet med kun Hans Thode. Han ble født den 24.4.1726 i Trondheim og døde i 1784 i Tautra i N.T. og ble begravet i Leksvik Ble gift den 4.6.1760 i Trondheim med Karen Lorentsdatter Lorck, f. 3.12.1737 i Trondheim, død i barsel i november 1765 i Leksvik i NT og hun ble begravet den 3.12.1765 i Trondheim. Til tross for at de bodde i Leksvik ble Trondheim valgt som gravsted. Det er opplyst i en eller annen slektstavle at de fikk 4 barn i den korte tiden de var gift og mest sannsynlig var det ett av deres barn som ble begravet i Trondheim i 1771. Ingen v deres barn på det tidspunkt var eldre enn maks 10 år.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Lars Ove Wangensteen

Jeg har mange årganger med Personalhistorisk Tidsskrift skannet, men har ikke publisert noe ennå.Men i årgangen 1881 er Tode/Thode nevnt noen ganger. Blant annet Hans Joachim Friderich Tode og hans slekt. Vet ikke om det er relevant i denne debatten (har ikke hatt tid til å lese innleggene. http://www.wangensteen.net/diverse/trostift.pdf (nest siste side)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Hans Petter Engh

Randi (85) (98)Jeg har sjekket vigsler og trolovelser i Vår Frue- og Domkirken i Trondheim fra og med 1759 til og med 1772 for å se om Hans Thode, født 2. august 1740, sønn av skipper Christen Thode og Else Maria Lemvig, ble gift i inneværende periode. Jeg fant hverkan han eller hans bror Jens. Jens har også for øvrig blitt tolket feil som Hans ved etternavnsøk over hele verden.Jeg fant kun vielsen til Hans Jacobsen Thode, født 24.4.1726 i Trondheim, som ble gift med Karen Lorentsdatter Lorck, født i 1737, den 4.6.1760 i Vår Frue Kirke. Hun døde i oktober/november i Leksvik i NT og det er opplyst at hun ble begravet i Trondheim 3.12.1765.Jeg har ikke frem til nå funnet at de fikk et barn som døde i 1772 og som ble gravlagt i Trondheim. Barn som jeg har notert er Wenche Marie Erpecom Thode født 29.4.1761, død i 1848 og Lorentze(Laurentia) Hansen Thode, født 18.10.1765 i Leksvik og død i 1793.Jeg hr også søkt igjennom uekte fødsler i Vår Frue uten å finne Hans Thode som far.Fikk Hans Jacobsen Thode og Karen Lorentsdatter Lorck flere barn?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.