Gå til innhold
Arkivverket

[#34817] Notater om slektene Ring, Aussig, m.fl. Hvor ble de av?


Gjest Finn Oldervik
 Del

Recommended Posts

Gjest Berit Knudsen

(24) Iflg. Lassen ble Henrikke Bie gift 1/9 1803 i Åfjord med J.M.Rheder. I 1789 var hun vel litt for ung, og i 1801 bor hun (ugift) i Trondheim.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg beklager en feil i innlegg 24. Angivelsen 'ca.1789' gjelder Johan Mangelsen Ræder/Rheder's tidligere giftermål med Else Sophia Rogert (1758-1801). Giftermålet med kone nr. 2, Henrikka Maria Ascanius Bie (f.1779) var helt korrekt 1 Sep 1803 (i Åfjord). Forøvrig skulle alt stemme ...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnstein Rønning

Når det gjelder gården Nossum i Skogn, der oberstløytnant Daniel Pristrop døde, kan jeg opplyse følgende (Skogns Historie IIA): 'Derved ble Hospitalet eier av hele Nossems landskyld så nær som den ene øre til Alstadhaug kirke. På hver halvdel var altså landskylden 2 sp. 1 øre til Hospitalet og 12 mkl til kirken. Den ene halvparten av gården ble ved reskript av 3. sept 1791 utlagt til chefsgård for Nordenfjellske dragonregiment og anvist enten obersten eller oberstløitnanten til opholdssted, mot at han svaret den landskyld som hvilte på gården.Den 1. februar 1801 bodde der 57 personer på Nossum, nemlig på den ene halvpart (chefsgården): oberstløitnant Daniel Pristroph (79 år)...osv' (på den andre halvparten bodde forøvrig bror til en av mine tipp-tipper, Jon Pedersen Soknes fra Støren).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Finn Oldervik

Takk til Nermo m.fl. for konstruktive opplysningar.Om det Nermos skriv i innlegg 23 er rett, så må nok Todal ha rota litt med den første genersjonen av 'Pristrup-slekta'. Todal kjem elles med denne påstanden i B I av 'Gardtales i Aure' s. 116 under garden Espvik. Elles har Dahl (2000) at kona til sokneprest på Byneset (Her Michel Anderssen), Dorothea Danielsdotter var dotter til borgarmeister Daniel Rasmusson.Nermo nemner også ein Ernst Aussig, ein person eg aldri har vore borti. Elles var det flott å få ein oversikt over den næraste slekta til tollaren, Christian Schindel.Det er også rett at eg har bytta om far og son Ascanius i innlegg nr. 15. Det var Mentz Pedersson Ascanius som var gift med Birgitte Maria Ring.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...
Gjest Finn Oldervik

I ein skifteekstrakt frå 30.11.1740 dat. Åkvik i Halsa, står det om eit skifte etter Lars Grue, 'fordum kiøb- og handelsmand i Christiania og hans hustru, Maren Nilsdtr. Holst. Arvingane var;1. Maren Gunden? Gunder Ingebrigtsen Brevigs.2. Sophie Bernet,3. Fru Obristinde Aussig.4. Nils Grues efterladte 2 barn.Boet viste seg å være fallitt. Selve skiftet hadde nok foregått i Christiania, men var vel innført under Åkvik fordi ein av arvingane oppheld seg der.Noko seinare, nemleg 19. mars 1744 vart det halde skifte etter Elen Henriksdotter Flensborg sal. obriste Aussig (Ho må da vera kona til morbror til Birgitte Maria Ring). Arvingane her var:1. Fullbroren, avdøde Nils Grue, hans etterlatte 2 barn, 1 sønn og 1 datter, hvis navn ere ukjente.2. Fullsøsteren; Maren Henriksdatter g.m. Gunder Ingebrigtsen Brevig i Christiania.3. Halvsøsteren; Sophia Bernet g.m. Regimentfeltskjer Bernet i Fredrikstad.Som vi ser av dette skiftet, så var gammeloberst Aussig på Halsa g.m. Elen Henriksdatter Flensborg og ekteskapet var utan born. Dette hindrar sjølvsagt ikkje at obersten kunne hatt born i et tidlegare ekteskap, men ein kunne kanskje venta at desse skulle være nemnd i skiftet. Sjølv vil eg ta dette som ein sterk indikasjon på at gamle Aussig var barlaus og at den unge Joachim Fredrik Aussig var brorson til namnebroren på Åkvik, og son til Wentzel Aussig. Så lenge vi ikkje veit farsnamnet til den siste, kan det sjølvsagt også vera muleg at det var ein ukjend bror av Wentzel og Joiachim Fredrik som var faren?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Marie Stephensen

Hei ! Nå har ikke jeg lest alt i innlegget, men tar med denne linken da fadderne er Pristruph. Smøla Lenke Kanskje av interresse ?Marie Stephensen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Finn Oldervik

Takk til Marie for den opplysninga.Eg kjenner ikkje personane som er omtala i denne linken særleg godt, men Sebastian Pristrup er vel presten på Edøya. Når det gjeld dei to 'jomfruene' Pristrup, så er det vel døtrer el. systrer til presten? Her er det sikkert nokon som har meir kunnskap enn eg?Er det elles nokon som kjenner til dei personane eg omtalar i innlegg 32?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Lars Steinar Hansen

'De fleste' vil vel ha det til at sogneprest Pristrup til Edøy døde i november 1785. Da er det jo interessant om han var fadder i januar 1786. Interessant er det også om jomfruene er hans døtre, fordi noen kilder oppgir at han døde uten barn.Men er det presten som blir titulert Msr.?Er Johan Gielmeyden en sønn av den Johan Gielmeyden som var kjøpmann i Kristiansund og gift 1731 med datteren til sogneprest til Vår Frue kirke i Trondheim, Sebastian With? Datterens navn var Margrethe Sofie.Elen Christina er da kanskje Johans kone?Det fantes ellers en annen Sebastian Pristrup på den tiden, nemlig sønn av daværende kaptein Daniel Pristrup. Han var født ca. 1768 og var militær fra ca. 1782. Han skal ha hatt en søster ved navn Anne Margrethe. Kan det være han som var fadder i 1786?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Finn Oldervik

Takk til Lars Steinar for gode forslag.I følgje statsarkivar Anders Todal, så var dei næraste 'forfedrane' til Gisken Sophie Pristrup som kom til Bergfald (som kanskje er identisk med kvinna av same namn i linken i innlegg 33) som følgjer; Ein Peder Danielson Pristrup, prest på Inderøy og gift med Anna Sebastiansdtr. With. Dei hadde ein son Daniel som i det militære avansera til oberstløytnant, og som døydde på garden Nossum i Skogn i 1804. Han var gift med Johanna Pedersdtr. Leth. Deira dotter var Gidsken Sophia Pristrup f. 1747. Skal tru om denne oberstløytnanten er identisk med den Daniel Pristrup som du omtalar som kaptein. I så fall kan jo Sebastian Pristrup (fadderen) vera bror til 'jomfrua' Gisken Sophie Pristrup. Aldersforskjellen ser imidlertid ut til å vera for stor, då Todal hevdar at Gisken var født 1747, medan du skriv at den unge Sebastian var født 1768. Slektsskapen mellom Gielmeyden og Pristrup skulle i det minste vera grei og går vel gjennom soknepresten ved Vår Frue Kirke i Trondheim, Sebastian With.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Nermo

Såvidt jeg vet er Gisken Sophia, Sebastian og Inger Margrethe alle barn av Visepastor (res.kap.) i Inderøy, Peder Danielsen Pristroph (1693-1764) fra Namdalen og kona Anna Sebastiansdatter Withe fra Trondheim.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Nermo

Beklager, Gisken Sofia Pedersdatter Pristroph døde i 1786, og hennes søster var altså Inger Margrethe, ikke Ane Margrethe. Den i innlegg 35 nevnte Daniel Pristroph er kanskje deres bror ?Og der vel som Lars Steinar antyder mer sannsynlig at det er Daniel's barn som er faddere i 1786. Han var. g.m. Johanne Pedersdatter Leth og hadde barna Gidsken Sofia (1747-1835), Peder 1757, Raphael, Anne Margrethe 1761, Sebastian 1767 og Petronelle 1769 (alle 'ca.').

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Remi Pedersen

Hei.Her var det en del interessant.Jeg fester meg ved et spørsmål i innlegg 23, andre avsnitt ang. Jochum Ernst Aussig.Han skal være født i Trondheim i 1721 av foreldre for meg ukjent. Gifter seg med Sophie Magdalene Johansdatter Mühlenphort den 13. november 1755 i Bud, Møre og Romsdal. Hun er datter av Johan Christopher Johansen Mühlenphort (1700-1732), handelsmann og gjestgiver og hans 2. hustru Sofie Jensdatter Helt (1687-1762). Han gift 1. gang med Mille Maria Johansdatter Mechelborg (Mechlenborg) (1697-1721). Det er en liten mulighet for at Sophie Magdalene kommer fra Johan Christopher sitt første ekteskap, men mest trolig er hun fra 2. ekteskap ,ed Sofie Jensdatter Helt.Jochum Ernst Aussig og Sophie Magdelene Mühlenphort får 4 barn: Marcus (Marius) Nissen, døpt 22. nov. 1756 i Bud, død 3. juli 1757. Gidsken Maria, døpt 5. feb. 1758 i Bud. Johan Christopher, døpt 14. aug. 1760 i Bud. Christopher Mühlenphort, døpt 30. aug. 1762 i Bud, død 6. jan. 1763.Jochum Ernst Aussig dør i 1763 i Bud.Sophie Magdalene gifter seg for 2. gang 13. april 1770 i Bud med Fridrich Vogt Schjelderup. De får sønnen Jochum Fridrich, døpt 3. mars 1771 i Bud. Sophie Magdalene dør 25. april 1791 trolig i Molde. Frederic Vogt Schjelderup var døpt 19. juni 1740 i Veøy kirke. Han var barn nr. 8 av foreldrene Peter Stephen Nielssen Schjelderup (1698-1781) og hustru Elsebe Johanne Johansdatter Johnston (1712-1782). De fikk totalt 13 barn som jeg vet om.Denne Frederic Vogt Schjelderup må ikke forveksles med navnebroren født i 1724, død som toll- og konsumpsjonsinspektør i Kristiansund N. 2. mars 1794, som var gift med Maren Pedersdatter Fyhn og Ane Olava Christiansdatter Brix. Jeg vet ikke hvem hans foreldre var bortsett fra at han er nevnt i Karen Brems sitt skifte i 1795 som brorsønn til hennes ektemann Abraham Pedersen Schjelderup. (Hvilket betyr Per Nermo, at han ikke kan være sønn av Jørris Nielsen Schjelderup).Se ellers under slekten Schjelderup på Slektforum: LenkeSå hvem kan være foreldre til denne Jochum Ernst Aussig, det kunne jeg tenkt meg å fått vite.Kanskje litt utenom tema en del av dette, så da får dere ha meg unnskyldt.Hilsen Remi

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Finn Oldervik

Siden slektsnavnet Aussig ligger inne som søkeord, så må det vel være i orden å prøve å nøste på denne Jochum Ernst også. Takker ellers for fyldig utredning om etterslekta.Da Jochum har en sønn som heter Johan Christopher er det jo fristende å tro at han er sønn av; 'Johan Christoph Aussig, født i Danmark, sønn av kaptein ved 1. Trondhjemske regiment Wentzel Aussig, ble kaptein og fikk avskjed i 1740 (formodentlig sønn av Wentzel Aussig d.y.)'. Se innlegg 19 av Lars Steinar Hansen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Remi Pedersen

Eller at sønnen Johan Christopher rett og slett er oppkaldt etter Sophie Magdalene sin far Johan Christopher Johansen Mühlenphort. Men da er kanskje en av sønnene Marcus (Marius) (Er ikke skikker på hva det står i Bud kirkebok da det er Per Gjendem som har gitt meg denne informasjonen) eller Christopher som er oppkalt etter Jochum Ernst sin far. ???Remi

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Finn Oldervik

I følge noen stamtavler for ymse Kristiansunds-slekter bakerst i B III av Kristiansunds historie, finner vi også ganske omfattende tavler over slekten Mühlenport. Om disse stemmer, så var Sofie Magdalene datter av Christopher Mühlenport og trolig dennes 2. kone, Sofie Jensdatter. Marcus Nissen Angel var gift med Sofies søster, Anna Dorthea. Siden Marcus var oppkalt etter en fra hennes side, så er det jo naturlig å tro at sønn nr. 2 var fra hans side.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Michael Moum

Ring, Rasmus. - Sek.Int. ved 1. Trondhj. nasj. inf.regt.s Stjør- og Værdalske resevekomp. 15/3 1710 - Forflyttet til Romsdalske faste komp. 1/7 1711 - Pr.Int. ved samme regt.s Meldalske komp. 22/8 1711. - Stod ved Biørnørske komp. fra 1/1 1712. - Blev satt som pr.Int. ved det komp., som i h. t. kgl ordre av 2/12 1714 blev sendt til Danmark. - kpt. og chef for Fosnesske komp. 3/11 1719. - Avgått i 1727. Hans efterfølger blev ansatt 28/4 1727. Ovenstad: bd 2, s. 311

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Finn Oldervik

Takk for den!Du har sikkert lest innlegg nr. 1, 4 og 11 som inneholder Rasmus Rings egne notater (1 og 4), samt datteren, Birgitte Maria Rings notater (11). Det ser ut som om Ovenstads fremstilling stemmer godt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Remi Pedersen

(43) Mulig du har rett angående at Marcus ble oppkalt etter Marcus Angell Nissen, som døde i Molde i 1756. Gift med Anna Dorthea som mest trolig var Sophie Magdalene sin HALVsøster. (Samme far, forskjellig mor). Har ikke fått dette bekreftet fra kirkebøkene ennå, men det skal sjekkes opp neste gang jeg kommer til biblioteket i Ålesund.Jeg skal også sjekke opp om ikke Christopher Mühlenphort sitt fulle navn var Johan Christopher. Han blir født i Kristiansund N. i år 1700.Hilsen Remi

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Nermo

(40:) Det blir ikke lett å finne en far til tollisnpektør i Kristiansund, Frederic Vogt Schjelderup f.1724 (1734?) blant brødrene til Abraham Pedersen Schjelderup. De 9 søsknene av Abraham jeg har registrert er født på Tolga (barn av hytteskriver Peder Pedersen S.) i perioden 1699-1716. 4 av disse er menn, og de er gift hhv. ca.1734 (Anders), 1740 (Jens), ev. etter 1740 (Peder) og 1747 (Richard). Så Frederic ser i alle fall ikke ut til å være sønn innenfor ekteskap av noen av disse. Men én av dem har kanskje et svin på skogen ? .... Noen forslag ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Nermo

(41:) Hvis Jochum Aussig f.1721 skal være sønnesønn av kaptein Johan Christoph Aussig passer sistnevnte etter min mening bedre kronologisk som sønn av Wentzel Aussig d.e.. Wentzel Aussig d.y. fikk sine barn fra 1700 og utover.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Finn Oldervik

Til Per 49.Nei, det var vel en sønn av Johan Christoph Aussig at Jochum helst måtte være. Dette fordi Jochum selv har en sønn som heter Johan Christopher (oppkalt etter farfaren).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.