Gå til innhold
Arkivverket

[#35053] Oppslag: 'Fitthiem' Sogn og Fjordane


Gjest Karin Romstad
 Del

Recommended Posts

Gjest Aase R Sæther

Går du t.d. til 1701-manntalet for Nordre Bergenhus og skriv 'gard inneheld fit' vil du sjå at der er fleire gardar i Sogn OG FJORDANE (vi fjordingar er litt hårsåre når folk snakkar om Sogn og meiner heile fylket ;-)) som kan passe. Der er Fitje både i Naustdal og Gloppen, og den siste garden som kjem opp, i Leikanger, er vel den som i dag heiter Feten og ligg i Balestrand. Fitøen i Askvoll er vel meir tvilsam.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Marit Rambjør

Du finn også Fretheim, i Vik og i Aurland . Begge i Sogn. :-)Ved oppslag på Bergen off. bibliotek fins denne for bygdeboka for Aurland [url="http://www.bergen.folkebibl.no/cgi-bin/websok?ccl=tnr=9862&sokeType=ccl>LenkeOg denne bygdeboka for Vik Lenke Bygdebøkene for Vik er/har våre under oppdatering, og det ser ut som rettingshefte for Arnafjorden sokn, der Fretheim er, er kommen ut no.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Karin Romstad

Takk til begge to. Kanskje det er Aurland, siden eierforholdet omfatter to andre gårder som skal ligge i Aurland. Det er Steine i Aurland og 'Sønjarheim', en ødegård som kalles Øvredal i Sogn. Skiftet er fra 1587, og da står det bare Sogn. Er det noen som har tilgang til bygdebøkene for Aurland og / eller som noe om disse gårdene i Sogn og Fjordane.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Olav J.  Ellingsen

I soga om Flåm band I finn ein at desse hadde eigarpartar i Fretheim i 1647: Kongen / lensherren i Bergenhus, Axel Mowatt, enkja etter futen Anders Lauritzen, prost Eirik Iversen i Leikanger, Sjugurd Kjerstein i Valdres.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Karin Romstad

Tusen takk. Det var et både interessant, tankevekkende og utfordrende eierforhold. Står det noe nærmere om parter?Det er etterkommerne etter Jon Ivarson Børve, Ullensvang som eier i disse nevnte gårder. Han er blant annet nevnt i et diplom datert Aurland 29 september 1556. Gjelder hans odel i gården Veim, Sogn og fjordane.LenkeJon Ivar, er sønn av Ivar Arneson og har en onkel Kåre Arneson. Jon Ivarson er oppvokst hos morsslekten i Hardanger. Han fører bl.a. saker om gården Nesheim i Mørkdalen, Voss. Motparten er presten Nils Henrikson Hess, Voss og Anna Jørgensdatter. I denne forbindelse ble det i 1555 satt opp følgende stamtavle: 1. Halldor på Holar i Vinje sokn på Voss.2. Jostein Halldorson på Holar3. Bergljot Josteinsdatter på Vidheim i Aurland.4. Arne sonen hennar5. Ivar Arneson, Øvre Børve, Ullensvang.Jon Ivarson Børve var gift med Katrina Torbjørnsdatter, MÅge, Ullensvang, og har følgende barn:a)Ivarb)Torbjørn, eier 1/2 lp.sm.i 'Frettem' i 1615, i Magnus sitt brukc)Filippus,eier 1/2 lp.sm,1gsk i 'Fitthiem' i Sogn i Magnus sitt brukd)Sveine)Knut,eier 1 lp 1/2 h.i 'Fittien i Sogn i Laurentius bruk. Broren Filppus er ombudsmannRef. Fortegnellse paa Oddelsgods udi Hardanger Lehn anno 1615.Kan du gjøre et oppslag på 'Veum' også, dvs hvem som er eiere i 1647.Er det noen som kjenner til presten Eirik Ivarson i Leikanger og Sjugurd Kjerstein i Valdres?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Marit Rambjør

Kansje litt på sida men ,garden Veim i innlegg 7, er det Vadheim? Mor har heit ”herme” som går; ”Då dei kom til Veim konformerte dei liksom”. Noko som skal bety att då rutebåten kom til Vadheim, korsponderte dei med ein annan båt.MVH Marit

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Olav J.  Ellingsen

Landskyldverdet for Fretheim var vel 11 laupar smør og eigardelene var: Kongen 43%, Axel Mowatt 27%, Hr. Erik Iversen 16%, Maren Fuhr i Luster 11%, Sjur Kjerstein 2%. Den siste prosenten eigde bonden Ola på Otternes. Etter skattematrikkelen 1647 var eigarane av dei 5 bruka på Veim: To sjølveigarar, prestebordet i Aurland, Nils Ørbeck, Jon Vinjum og Elling Bjelde. Det var i tillegg ein liten part uspesifisert lokaleigd bondegods.I fylgje boka 'Leikanger Kyrkje' var Erik Iversen Nordal 1591-1658 son til soknepresten i Norddalen på Sunnmøre. Eigarparten i Fretheim fekk han truleg ved innløysing av pant i 1642.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
Gjest Karin Romstad

Til 7 Lenken er koblet til feil dokumuent, og jeg lykkes ikke i å få opp det rette dokumentet, så jeg kopierer inn sammendraget istedet.b.XXI s.803 Sammendrag: 6 svorne lagrettemenn i Aurland i Sogn og Anders i Undredal, kongens lensmann sammesteds, kunngjør at Jon Ivarsson på skipredetinget fikk deres vitnemål om at Jørgen (Hansson) Skrivers foged uten lov og dom hadde tatt hans rette odel, garden Veim, fra hans farbrorKåre Arnesson og hans far Ivar Arnesson. Dette hadde skjedd den tid Ivar var mindreårig og Kåre, som var Ivars ombudsmann, var gått fra forstanden.Kilde: Original på papir i Riksarkivet (Localia, Hovland). 5 påtrykte segl og 1bumerke. Nummer: 1049.Dato: 29. september 1556. Sted: Aurland.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Norodd Hagenson

Veim er vel snarere Veum i Aurland. Veum kalles også Veim.I Ættebok for Aurland bind II s 146 på gården Bedle (Bjelde) 1645 er nevnt Elling g m Magdeli Ellingsd. Elling er også nevnt 1661.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Karin Romstad

Takk til Norodd.Til 6. Vedk. Kjerstein i Valdres,jf. tema 35150. Det er her nevnt en Eirik 1615-30 som er far til, Sjugurd, Ragnhild, Torstein og Guri.Eierforholdet i Otternes (Otrenes) og Veum i Aurland, viser at det kan være en forbindelse mellom Jon Ivarson Dall, Hovland/Børve, Ullensvang og Gudrun Torbjørnsdatter Dall g. Jens Peterson Holst, hvis etterkommere også eier i de nevnte gårder. (Ref. Jo Rune Ugulen.Bidrag til slekts-og pesonhistoriske utgreiiingar i Sogn.Kring Amla-godset i Sogndal.NSHT b XXXVI-hefte 4. Oslo 1998.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 år senere...
Gjest Karin Romstad

Til 9Er Marin Fuhr datter av fogden Anders Larsson, søster av Lars Andreasson gift med Kirsten Jacobsdatter på Bolstad?Kirsen Jacobsdatter eier i Lydvo på Voss, men det antas at hennes mann Lars Andersen har arvet den etter sin far Anders Larsson i Luster. Lars Anderson eier i 1628 2 pd. sm. i Graue og Hauge på Voss, som tidligere var eid av Olav Larsson på Fjøsne i Luster. Han eide også 8 meller korn i Wingumb i Solvorn skiprede, dvs Veinjo i Hafslo. Han skal ha vært sønn av Lars Olafson på Venjum bror til Botolf på Nordnes i Norum skiprede. Lars kan ha hatt en sønn Torstein på Venjum. Botolv var far til Ivar på Nordnes, Olaf på Linde i Kvamsøy og Endre på Skarestad i Tjugum skiprede. Oluff og Endre Botolvsønere eier i 1624 bl.a 2 pd.sm. 4 meller korn i Skjelde på Voss. Sannsynligvis er dette parten til Ivar Vikingson fra Måge, nevnt 1436.Kan dette være det samme Veum?Ref. Hørte Sigurd Matssons hustru Sissilias arvinger til Galtungslekten ved. K.S.Kleppe. NSHT 1959, b XVII.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.