Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Geir Thorud

[#36459] Kjønn for far og mor

Recommended Posts

Gjest Geir Thorud

For døpte og konfirmerte kreves det at kjønn IKKE registreres for far og mor. Samtidig krever DTDen at kjønn skal være med i XML-filer.Man må vel da sende tomme strenger for dette feltet, og det vil (kanskje avhengig av utviklingsverktøy) kreve ekstra arbeid. Hva er hensikten med dette? Hadde det ikke vært bedre å gjøre feltet valgfritt i DTDen og i vedlegg 2?Dessuten står det for flere listetyper '(3)' i kolonnen Formatalternativ i vedlegg 2. Hva indikerer disse parentesene?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Lars Nygaard

Kjønn er ikke tatt med som registreringsfelt for personer (roller) som er kjønnsplassert i utgangspunktet, slik som mor og far. Det ville bety unødvendig arbeid for registratorene. Men det er viktig i formatalternativ 1 og 2 at kjønnsfeltet er utfylt i ALLE personposter, kanskje ikke for Digitalarkivet, men for annen bruk av materialet (forskning etc.). I Augustus2 vil personposter for mødre automatisk få 'k' i kjønnsfeltet, og fedre 'm'. Andre utviklere oppfordres til å gjøre det samme i sine programmer.(3) for kjønn i kolonnen for formatalternativ i vedlegg 2 betyr at et kjønnsfelt i formatalternativ 3 vil være nødvendig for noen av rollene i denne listetypen (f.eks. fadder), men ikke for alle (mor og far).

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Geir Thorud

Jeg er enig i at den beste løsningen er å overføre m og k. Det er det flere grunner til dette, men det koker i hovedsak ned til mindre kontroll og konvertering ved sending og mottak. Man må anta at et (registrerings-)program med søk på personer vil ha kjønn utfylt for far/mor i interne tabeller.Det er forsåvidt interessant hva Augustus gjør, men Augustus er ikke standarden. Dette burde rettes opp i standarden, dvs man bør kreve at disse feltene fylles inn med m/k for far/mor i format 1 og 2. Ellers er det liten vits i å gjøre som Augustus.Dessuten fjerner man en tvetydighet i standarden. Tvetydigheten oppstår fordi det ikke er presist spesifisert hva Obligatorisk i vedlegg 2 innebærer mht krav for dataverdiene som overføres - hvis man validerer en tom streng i kjønn mot DTDen vil den bli akseptert. Resten av tvetydigheten består i at ulike deler av standarden stiller ulike krav til verdien i kjønn for foreldrene, som nevnt i første innlegg.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Lars Nygaard

Til innlegg 3, avsnitt 2: Vedlegg 2 sier jo nettopp att kjønn er obligatorisk for _alle_ personer/roller i formatalternativ 1 (XML) og 2 (SDV hierarkisk).Til avsnitt 3: Det er mulig at en tom streng valideres som OK her, men intensjonen er at feltverdien _skal_ være k, m, k!! eller m!!. Dette gjelder dataformatene. I kapittel 4 i standarden går det isteden på behovet for _inntasting_ av verdiene. Det er unødvendig for mor og far etc.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.