Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Svein Arnolf Bjørndal

[#41130] Fjerdrum, Gausdal

Recommended Posts

Gjest Svein Arnolf Bjørndal

Har et par spørsmål vedrørende beboerne på Fjerdrum:1) Var Jon Torstensen Fjerdrum (f. ca. 1615) gift med Ambjør Gudmundsdtr. fra Lindvik i Ringebu eller med Sigrid Jacobsdtr. Tromsnes, Ringebu? Begge disse er gjort til mor til Jons datter Eli på diverse sider på nettet. Var Jon evt. gift mer enn én gang?2) Jons far, Torsten Fjerdrum, er på noen sider utstyrt med farsnavnet Olsen (Olavsen/Olufsen). Hva er belegget for dette?Når det gjelder brukerne på Fjerdrum nevnes i 1610: Ellef1611-1624- - nevnes Ragnhild/Ranni Fjerdrum1615 nevnes Ole Fjerdrum1617 og fremover: Torstein FjerdrumOle Fjerdrum nevnes bare én gang, i 1615, og synes å ha vært medbruker til Ragnhild/Ranni. For den del kan jo hun ha vært Torsteins mor, som har sittet på gården som enke før Torstein tok over i 1617?I 1615 eier Ragnhild Fjerdrum 1 hud i Fjerdrum, 3 skinn i Lundgård og 3 skinn i Skurstad.Samtidig eier Ole Fjerdrum 1 hud i Fjerdrum.I 1624 eier Torsten Fjerdrum 2 huder i Fjerdrum og Rannei Fjerdrum eier 1 hud i Fjerdrum, 3 skinn i Frøyseødeg., 3 skinn i Lundgård i Fåberg.I 1647 har Fjerdrum en skyld på 3 huder.I 1657 eier Torsten Fjerdrum 2 huder odelsgods i Fjerdrum.Samme år eier Ole (Olsen) Sejelstad (d.e.?) 1 hud odelsgods i Fjerdrum, så det må være en sammenheng her også. Ole kom ikke med som bruker på Sejelstad før mellom 1625 og 1631, og avløste da Syver.Men hvis Torsten Fjerdrum var sønn av Ragnhild/Ranni, burde han vel ha sittet med huden etter henne også?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Geir Thorud

Vet ikke om det hjelper, men har notert at Hedmark SHT bind 5 s148 diskuterer problemet med Jons alternative koner og konkluderer med at Elis mor er en datter av Gudmund Lindvik da dette framgår av en rettsak 1664 der det sies at Gudmund var Jons 'værfar'. Har desverre ikke artikkelen for hånden.Muligens finner du også noe i NST XXVIII s 429.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Torbjørn P. Hagen

Gerhard Schøning omtaler eit makeskifte mellom 'Thosten Olesønn paa Fierdrum i Gudzdall, og Thorstenn Koerstad, i Froen, efter et Brev, dat. 1620.'Schøning skriv ikkje kva makeskifte går ut på. Tosten Korstad var brukar på nigard Korstad på Sør-Fron.Han eig i 1615: 1 hud i Korstad og 1 hud i 'Biøffue?'. I 1624: 1 hud 9 skind i Korstad og 1/2 hud i 'Eluffsetter paa Hedemarken'.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Svein Arnolf Bjørndal

Takk til begge innlegg. Spørsmålet blir så om Ole i 1615 er identisk med Torstens far, eller om han kanskje har sammenheng med Ole Olsen Sejelstad d.e.? For han var jo ikke fra Sejelstad. Og hvor kommer evt. Ragnhild/Ranni inn i bildet, som synes å være hovedbruker på Fjerdrum, i og med at det er hun som nevnes i de fleste skattelister før Torsten?Det er synd at det synes å være en del underregistrering av medbrukere i skattelistene for Gausdal, det sees også på andre gårder.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Nils Aksel Horvei

Når det gjelder de to ulike mødre til Eli, gift med Stener Waalen, kan jeg henvise til NST XXVIII, s. 429-30 hvor O.T. Forseth har en del 'Rettinger åt 'Slegten Stenersen'', blant andre: 'Eli, gift med Stener Sveinson Waalen, døydde 1739, inte 1737 og ho ha sikkert vore dotter åt (Ambjørg?) Gudmundsdotter frå Linvik i Fåvang og inte åt Sigrid Jacobsdotter Tromsnes.'

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Svein Arnolf Bjørndal

Takk. Men det kan da tyde på at Jon Torstensen Fjerdrum har vært gift med begge disse damene.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Svein Arnolf Bjørndal

I tingboka for 25/6 1723 var det en sak om hvorvidt Elling Olsen Sejelstad hadde rett til bygsel av sin ene hud i Fjerdrum fra Fjerdrums besitter. Her ble det først gjengitt et skjøte av 31/1 1655, hvor Elling (Olsen) Hage og Gunder Madsen Kråbøl selger til Ole Seigelstad 1 hud odelsgods i Fjerdrum m.b. for 60 rdl. - Siden dette kalles Oles odelsgods i 1657, skulle man tro at han hadde kjøpt dette av slektninger (evt. sin ukjente kones slektninger).På samme ting, 25/6 1723, refereres også en dom av 23/10 1634 som gikk ut på følgende: Torsten Fjerdrum eide 2 huder, han mente derfor å skulle råde bygselen over alle 3 huder i Fjerdrum. Enken Ragnhild var da en gammel kvinne, og skulle etter forlik bruke sin egen odelslodd, 1/3 part i gården i sin livstid, men etter hennes død skulle Torsten Fjerdrum råde bygselen over hele gården. - Dette hadde man tydeligvis 'glemt' i 1655, men retten stadfestet nå Fjerdrums bygselrett over hele gården.Vi kan vel nå konkludere med at Torstens mor ikke var nevnte Ragnhild, derimot har vel Elling Olsen Hage (som hadde giftet seg inn på gården med enken der), Gunder Madsen Kråbøl og Ole Olsen Sejelstad en eller annen forbindelse til henne.I jordeboka 1657 skattet Elling Hage av 2 skinn pantegods i Hage og 1/2 hud i Skurstad, som var hans odel. Det siste er interessant med tanke på de 3 skinn som Ragnhild Fjerdrum eide i Skurstad i 1615, noe hun riktignok hadde byttet mot 3 skinn i Frøyseødegård innen 1624.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.