Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Kai Werner Østreng

[#44230] (Anne) Cathrine Augustinusdatter Eidsberg?Hallingdal?

Recommended Posts

Gjest Kai Werner Østreng

Er det noen som vet hvor hun kom fra og som kjenner hennes aner? Hun var gift med Peder Nielsen (Bagge-Rånås), Eidsberg, trolovet 27.juni 1776 Anne Cathrine skal ha vært 55 år gammel da hun ble begravet 19.februar 1809, men iflg FT 1801 var hun 52 år gml i 1801 da de bodde på Moen Nordre, Eidsberg og de hadde da barna Ellen (22), Birthe Christine(20), Johan Peter (15), Augustinus (12) og Maren (8). Ektemannen Peder Nielsen og hans bror var sannsynligvis sønner av lensmann Nils Pedersen Olsgård fra Nes i Hallingdal og ble tatt med til Eidsberg av sogneprest Thams. (Lensmannen var 1758 dømt til livsvarig straffarbeid på Bremerholm fordi fanger 2 ganger hadde rømt fra arresten, men ble benådet et år senere ”på det at hans hustru og 8 små børn ikke skulle nødes til at gripe til betleriet” og gjenopptok lensmannsstillingen frem til ca 1765. Ekstraskatten 1763 skapte harme, uro og bitterhet i Hallingdal og forholdene var så vanskelige at ”nesten hele almuen var i betleferdig tilstand.” Både lensmannen og sognepresten (Thams) forsvarte bygdefolket og det er mulig at de vanskelige forholdene fikk sogneprest Thams til å reise til Eidsberg og ta med seg to av sønnene til sin forbundsfelle lensmannen.)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Berit Knudsen

Jeg forbinder navnet Augustinus med Høland, og der ble også muligens en Anna dpt.1/4 1755 med foreldre Augustinus Eriksen og Johanne Aasmundsdt.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Kai Werner Østreng

Hei, Berit, og takk for ditt innspill. Jeg har heller ikke funnet noen bedre alternativer (så langt) selv om denne Anne ikke er nevnt med navnet Cathrine og vel er litt ung til å være 55 i 1809.... Iflg en innsendt registrering fra et LDS-medlem til FS i 1991 skal hun være født i Eidsberg i 1748, men kvaliteten på slike innsendte LDS-registreringer er erfaringsmessig tvilsom og av varierende kvalitet, sammenlignet med Vital Records. Jeg har tidligere forkastet en Anne Cathrine Augustinusdtr som giftet seg med en Jens Gundersen i sept. 1776. Vi finner Augustinuser både i Høland og andre steder, selv om Høland foreløpig er alternativet nærmest Eidsberg. Det er vel også slik at Anne Cathrines ektefelle Peder Nielsen neppe har kommet permanent til Eidsberg før 1770 (sammen med sogneprest Johan Peter Thams) da Peder allerede var godt voksen og derfor kan ha møtt sin fremtidige ektefelle (Nes i Hallingdal?) lenge før dette. Eldste døtre Ellen og Birthe Christine kan (eller kan ikke) være oppkalt etter bestemødre (?) mens eldste sønn tydeligvis er oppkalt etter sogneprest og velgjører Johan Peter Thams.Jeg venter spent på evt supplerende innspill fra Hølandsekspertene og Eidsbergekspertene i dette forum.Mvh Kai

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.