Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Stig Nyberg

[#53413] Hvem var Inger Brønnoldsdatter Taxt?

Recommended Posts

Gjest Stig Nyberg

Søker mer informasjon om Inger Brønnoldsdatter Taxt. Når og hvor ble hun født, og hvem var foreldrene? Hun giftet seg i Trondheim domkirke den 9/3-1815 med gartner og enkemann Hans Birk eller Bjerch. Etternavnet hennes står ikke i vielsesnotisen, men i lysningen den 23/2 (høyre side, nest nederst): [url="http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=16334&idx_id=16334&uid=ny&idx_side=-83>Lenke Forloverne het Jonas Lie og Johannes Krog.Hun døde angivelig 75 år gammel i Trondheim den 12/5-1840. Hun kalles da Inger Bjerk i kirkeboken, men Dødsfald i Norge for 1825 - 1840, side 44 (under Bjerch) kaller henne Inger. f. Thaxt.Hun står muligens i FT 1801 for Trondheim her:

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Svein Arnolf Bjørndal

En Lorentz Taxt finnes i manntallet for Kongsberg sølvverk i 1732. Han hadde sitt opphav på Røros kobberverk, er det oppgitt, så Taxt-navnet er nok derfra. Så prøv Røros!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Stig Nyberg

Det er nettopp det som er problemet: Tilhørte Inger samme slekt som Lorentz på Kongsberg? Lorentz het egentlig Tax, ikke Taxt. Han underskrev seg alltid Tax. Men når andre skrev navnet deres, ble det gjerne til Taxt. Gjaldt det også Inger?Hvis Inger tilhørte samme slekt, er det tre muligheter som peker seg spesielt ut. Hun kan være etterkommer av:1) Otte Tax, Lorentz' eldre halvbror som var jekteskipper i Trondheim. Ingen barn er kjent etter ham, og han kan ikke ha fått noen med sin utgamle kone. Men han var vel i havn rundt omkring.2) Ismael Tax, registrert i Åfjord, Sør-Trøndelag i manntallet av 1701. Han hadde flere barn, noen med ukjent livsløp. I 1701 var en sønn i Jemtland.3) Gidsken Tax, født 1745, niese til Lorentz, som havnet på tiggerstien og endte på Støren. Hun må i så fall ha vært mor til Inger. To barn utenfor ekteskap ble født på Tynset.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.