Gå til innhold
Arkivverket
Gjest erling t. endresen

[#62128] dømt til døden for sodomi i 23.09.1733, Bjerkreim/ Rogaland

Recommended Posts

Gjest erling t. endresen

Ble inspirert av saken om crimen bestialis til å nevne stakkaren Gullik Østenson Kleppali i Bjerkreim, Rogaland, som 'vart dømd til døden ved ekstrating 23.09.1733 for sodomi. Under rettssaka mot den over 70 år gamle enkjemannen, fortalde han at det var ei vond ånd som kom over han ein dag han var i kvernhuset på garden' (sitat Bygdebok for Bjerkreim band 1 s. 677 under gården Kleppali nr. 7C.Hva besto hans forseelse 'sodomi' i? Hvor mange dødsdommer ble avsagt på dette grunnlag? Ble dommene satt ut i livet også?Odd Einar, du har vel en kommentar ;-)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Helge R. Naess

Vel, hvis du ikke vet hvad det er boer du helst ikke spoerre om noe saa unevnelig......

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Else B. Rustad

Det var vel det de drev med i Sodoma?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Else B. Rustad

Noe særlig overraskende var det vel ikke, Berit?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Terje Sande

I James A. Michener sin fantastiske bok om Hawaii, fortelles det blant annet om misjonerene fra Boston som skulle prøve å lage klare regeler for det de mente var et totalt uakseptabelt sexliv blant de innfødte. En av disse misjonerene begynte med intervjuer for å finne fram til hvilke aktiviteter som ble praktisert slik at han eksplisitt kunne nevne og forby alt det ukristelige. Men oppgaven ble uoverkommelig, og man endet opp med en generell regel. Så Hawaii er nok ikke en av statene som har forbud mot sodomi.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Torgrim Sørnes

Gulliks sak kom opp til overhoffretten:'Oberhoffretten 2.11.1734 Procurator Carl Barojen contra Delinqventen Gullich Østensen Kleppelien Tiisdagen den 2 Novbr 173473 procurator Carl Barojen contra Delinqventen Gullik Østensen Det er ikke alleene af Gullik Østensen self bekiendt og det uforanderlig for de forrige retter, at hand har haftt Omgiengelse imod Naturen med Een hans egen Koe, men endog er slig hans vederstyggelige Giernings Bedrift bleven bestyrket med hans Datter Turi Gulliksdatters for UnderRetten aflagte Eedelig Vidne, thi kand Delinqventen Gullik Østensen ikke for Dødsstraf befries, men hand bør efter Loven at straffes med Baal og Brand, samt hands Boeslod at være til Kongen forbrudt. Hvor de over hannem ergangene Domme stadfæstes. Efter at Dommen var oplæst, erklærede Delinqventens Forsvar sig til appellation.' Imidlertid strøk Gullik med mens han satt i fengselet og ventet på sin appellation. Dermed måtte det en kongelig resolusjon til for å avgjøre hva som skulle skje med liket: Danske Cancellie 31.12.1734, Norske Tegnelser 297 Bendix Christian de Fine, Justitsraad og Amtmand, anlangende Delinqvent Gullach Kleppliens Legeme, som i Fængslet er hendød, efter hand til Baal og Brand er hendømt skal i vild Mark begravesC 6tusV[or] B[evaagenhed] T[ilforn]! Ligesom Du ved indkommen allerunderdanigst Memorial af 4de Decembris nestafvigte haver andraget at den Delinqvent der af Stavanger Amt ved navn Gullach Kleppelien som formedelst begangne Beblandelse imod Naturen med en Koe, baade for Hiemting og Laugting var dømt til Baal og Brand, og Sagen til Ober Hof Rettens nærmere Paakiendelse instevnet, er imidlerid den 2den Novembris næstafvigte ved Døden afgangen, og Du derfor allerunderdanigst forespørger dig, om samme Delinqventens døde Legeme efter Dommen skal brændes, eller desuden i Vild Mark begraves, thi give Vi Dig derpaa herved allernaadigst til Svar at samme Delinqvents Døde Legeme i vild Mark skal vorde begravet, hvorom Du strax den fornødne Anstalt haver at gjøre og indberette ellers strax allerunderdanigst at dette Vores allernaadigste rescript er Dig til Hænde kommen, Dermed etc.Friderichsborg den 31 December Ao 1734Så det var vel forklaringen på Gulliks sodomitterie

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest erling t. endresen

Takk, det var ok å få ta del i denne rettssaken, og hvordan de behandlet hr. Kleppeliens døde legeme.....Kanskje den stakkars 'koen' måtte bøte med livet, slik det er omtalt i temaet om Crimen bestialis.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Marie Skålnes

I Skånevik/Hordaland vart ein knapt 15 år gammal gut dømd for sodomi i 1649. Foreldra hans prøvde å få straffa omgjord, men han vart avretta, og kua fekk same straffa.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Finn Oldervik

Eg har tidlegare i ein tråd her på forumet skrive om ei liknande sak i Vinje i noverande Hemne kommune i Sør-Trøndelag. Der var det ein mann som hadde 'bøla' med ei merr som det stod. Både merra og mannen måtte bøta med livet og så vidt eg hugsar vart begge brend levande på bålet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.