Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Trygve Kikut

[#63130] Fullstendige kirkebøker og folketellinger?

Recommended Posts

Gjest Trygve Kikut

Hei, er det som finnes digitalt av kirkebøker og folketellinger (henholdsvis 1801, 1865, 1875 og 1900) på Digitalarkivets nettsider like fullstendig som det som finnes på mikrofilm/fiche?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

I prinsippet skal 1801-tellingen vaere fullstendig avskrevet. Virkeligheten er imidlertid at korrekturen avdekker mangler. Korrektur er under arbeid.1865-tellingen skal vaere fullstendig avskrevet og korrekturlest.1875-tellingen er bare delvis registrert, og det finnes mange prestegjeld og byer i arkivene som ikke er paa nett.1900-tellingen skal vaere fullstendig registrert og korrekturlest.MEN det er tapt materiale fra alle disse tellingene, slik at de digitale utgavene har mangler i forhold til virkeligheten. Se paa presentasjonssiden for de enkelte tellingene under punktet kjente mangler.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

De skannede kirkebokene er skannet fra mikrofilm. Mikrofilmingen ble gjennomfort i flere runder, og den siste for ikke saa mange aar siden. Det betyr at nesten hele bestanden av kirkeboker slik de var i statsarkivene for 5/6 aar siden er mikrofilmet og lagt ut paa nett.Kirkebokene skal etter regelverket avleveres fra prestekontoret til statsarkiv om lag 80 aar etter at kirkeboken er utskrevet.I sum betyr dette at man kan regne med at kirkebøker utskrevet for ca. 1920 er å finne blant de skannede kirkebokene. Men mange steder er kirkebøker paabegynt lenge for 1900 brukt til langt etter 1930. Da er det fortsatt ikke gaatt 80 år siden de ble utskrevet, og de er fortsatt ikke avlevert og mikrofilmet.Relativt oppdaterte oversikter over avleverte og katalogiserte kirkebøker finnes på Riksarkivets sider for mikrofilmregistre:Lenke

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.