Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Marit Nyhus

[#64922] Nyere kirke og klokkebøker lagt ut

Recommended Posts

Gjest Marit Nyhus

HeiHar lagt merke til at det fortsatt scannes og legges ut kirkebøker, her for siste uke LenkeViede kan man se i, men hvor mange år går det før man kan få sjekket døpte, konfirmerte og dødsfall, er det 60 eller 80 år etter siste innførsel??Må jo si at det er litt 'småirriterende' at dette er lagt ut uten at det er noen opplysninger å hente i bøkene da de er sperret. Men reglene er nå engang slik.Marit

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Mette Værnes

Hei MaritVedlagt ligger lenke til siden 'Om tjenesten' skanna kirkebøker. Lenke Mvh Mette Værnes

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Frank H. Johansen

Denne listen er det jo ingen som sitter og taster inn, den blir laget automatisk av systemet.Og det ser ut til at nyere klokkerbøker blir scannet og lagt fortløpende etterhvert som de kommer inn.Da er det naturlig at alt blir indeksert (til intern eller fremtidig bruk), selv om bare vielseslistene blir tilgjengelig for almennheten.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Svein Warberg

Bøkene det her er snakk om er bøker i Statsarkivet i Hamar av relativt 'nyere' dato som nylig er avlevert fra prestekontorene og skannet direkte fra originalene. På lik linje med eldre bøker blir de indeksert side for side av personale ved statsarkivet. Vi forstår at det kan virke bortkastet (og på noen; provosernede) å gjøre dette når de allikevel ikke skal vises på nett. Frank (4) har et godt poeng i at dette gjør vi av hensyn til både intern bruk (vi slipper å belaste originalene ved fysisk håndtering) og ikke minst; jobben er gjort når de en gang i fremtiden frigjøres på nett. Fra de fleste bøkene vil deler kunne vises, feks. vielseslistene. Bøkene Marit viser til i (3) er litt sære, i det de kun inneholder døde.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Frank H. Johansen

Apropos lister over døde. På 'om tjenesten' står det at lister over 'Døde, begravede og dødfødte' er tilgjengelige fram til 1926.Men slike lister for 1927 ligger da vitterlig ute. Er det slik at det er 80 års sperregrense her, slik at lister fra 1928 vil bli tilgjengelig 1. januar 2009 ?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Marit Nyhus

Jeg syns jo selvfølgelig det er kjempebra at det fortsettes og scannes bøker som blir innlevert etter hvert. Det er sikkert ikke så enkelt skille ut å 'gjemme' unna disse nyscannede bøkene heller slik at de ikke blir synlige for oss som er brukere.Det er jo et kjempearbeid som er lagt ned for at vi skal kunne bruke det. All honør til de som står bak dette arbeidet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Kristian Hunskaar

Frank (6): Teksten på sida 'Om tjenesten' er dessverre ikke oppdatert, og du har rett: Klausulen på alle lister justeres med ett år hvert årsskifte, med unntak av fødte/døpte og konfirmerte (der adopsjonsloven av 1935 gjør at klausulene ikke vil bli justert med det første).Klausulene skal være 80 år (døde/begravede med dødsårsak), 60 år (inn- og utmeldte av statskirken og lister angående dissentere) og ingen klausul (viede/trolovede/lysninger, døde/begravede uten dødsårsak og inn- og utflyttede).Vi får ta en oppdatering her over nyttår, når klausulene justeres neste gang. (Jeg kan ikke love at det skjer 1. januar, siden dette er en fridag og siden justeringa skjer manuelt.)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.