Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Frode H. Korneliussen

[#65940] Henrich Wichmann (ca 1671-1731) - Kvar kom han frå?

Recommended Posts

Gjest Frode H. Korneliussen

I følgje Fitjar Bygdebok kom Wichmann-slekta til Færøysundet på Fitjar i 1724 med Henrich Wichmann (d. 60 år gml i 1731), som var gift med Anna Katherine Elisabet Olsdtr. (d. 74 år gml i 1746). Her kjøpte dei alle husa og tok til med handel, men sidan dei ikkje hadde handelsløyve vart dei straks stemnd for ulovleg handelsverksemd. Det står ingenting i bygdaboka om kvar dei kom i frå. Er det mogeleg å finne ut av?I eit sitat i bygdeboka frå ei fråsegn om gjestgjevarar står Anna omtalt som Anna Witman. Borna deira er (kronologisk) Ola, Mattias, Gjert, Johannes og Berta.Wichmann-namnet vart nytta av etterkomarane etter desse to og går framleis igjen i Sunnhordland i dag. Reknar t.d. med at namnet til Wichmann Motorfabrikk har same opphav.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Kjellaug Robberstad Petit

Ja, det er nok riktig. 'Gamlemesteren' Martines Haldorsen (1858 - 1951) som starta Wichmann Motorfabrikk sammen med sine sønner, hadde som morfar Lars Gjertson Wichmann, Breivik, Fitjar, d. 77 år gl. i 1862. Lars Gjertson var nok da sønnesønn til Henrich Wichmann.Det er vel mulig at de har sin opprinnelse i Tyskland hvor det er en mengde med Henrich Wick(h)man(n) på den tiden. Men jeg har og sett at vi finner Henrich Wickmann i England.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Bjarne Hollund

Hei Frode,Litt 'surfing' i digitalarkivet har gitt følgende resultat:Henrik kom til Bergen sommeren 1689 fra Bremen og startet som tjener hos Johan Raacken. Faren het Matias og var skomaker. Den 30.09.1695 fikk han sitt vitnemål som gesell hos Arent Murck en kjøpmann ved 'Kontoret' som disponerte stue 4 i Bratten. Den 17.01.1703 gifter han seg i Korskirken med Anna Lisbeth Olsdt. Alle barna er døpt i Korskirken og fadre er oppgitt. I 1724 kjøpte han Færøysund og flyttet antagelig dit.Anna Lisbeth Olsdt. var datter av repslager Ole Jansen og Berte Giertsdt. Farnov. Ole sine forfedre finner jeg ikke, men Berte er datter av Giert Henrikson Farnov gift med Beritte Jans/Jensdt. Giert er født i 1624. Faren Henrik Farnov tok borgerskap i 1626 og kom fra Minden som er i nærheten av Lübeck. Farnovene var skinnkremmere og holdt antagelig til i området rundt Skostredet.Ellers er det en Hans Teiste som opptrer som lagverge for enken Berte Jansdt. i skiftet etter henne og som 'sakfører' for Ole Jansen og Berte Jansdt. i et søksmål som de var utsatt for. Denne Hans Teiste kan muligens være Jan Jansen Teiste Ytre Kroken sin sønn Hans. Et spørsmål kan være om Ole eller Berte kan være i slekt med denne Hans Teiste.Så langt Digitalarkivet. Skal vi komme videre med Matias Wickmann eller Henrik Farnov må vi til tyske kilder, vet ikke om det er noen som har prøvd seg på det.MVH Bjarne

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Frode H. Korneliussen

Dette var glimrande. Tusen takk!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Gunnar Martensen

Anne Malena Wichman døde 7.10. 1762, og blev begravet 10.10. 1762 fra Domkirken i Trondhjem.Hun var gift med toldbetjent Poul Christian Lyng. De blev viet 24. aug. 1751 i Trondheim Domkirke.Kender dere noget til denne Anne Malena ?Med venlig hilsen Gunnar Martensen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.