Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Marie Martinsen

[#71087] Uekte barn: konsekvenser for barnet?

Recommended Posts

Gjest Marie Martinsen

Det virker som det var veldig viktig for prester og klokkere å oppgi om barn var uekte eller ekte. Fikk det konsekvenser for barnet dersom foreldrene ikke var gift ved barnets fødsel?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Torgrim Sørnes

De sosiale konsekvensene avhang av hvor de befant seg i Norge. I 1788 drepte Karen Nyseter sitt uekte barn på Stord, det var da kun en eneste ugift mor i hele prestegjeldet det året og Karen var meget opptatt av å skjule skammen. I 1833 i Odalen ble det under rettssaken mot Christian Halvorsen som hadde drept sin gravide kjæreste opplyst at det ikke ble regnet som noen skam å være ugift mor i det prestegjeldet, fordi det var så mange som var det. I noen nord-norske prestegjeld var det til tider opp mot 1/3 av alle fødte barn som var uekte født.De økonomiske konsekvensene var mer alvorlige - barnet hadde krav på et underholdningsbidrag fra faren, men det var ikke mange muligheter for å inndrive det - noe som viste seg tydelig under straffesaken mot Ole Stokkestadeie (tre forskjellige uekte barn) rundt 1863. Faren kunne også regelrett fordufte uten at det var noe system som kunne fange ham opp igjen.Frem til de Castbergske barnelover rundt forrige århundreskifte fikk de uekte barna ingen arv etter faren, og det var vel det som var den alvorligste konsekvensen for dem. Dømt til fattigdom endte mange av dem opp i det sociale bunnskikt, og hva verre var; mange av dem gjentok så foreldrenes feiltrinn og skapte en ny generasjon med samme problem.Muligens er det det Skriften hentyder til når 'fedrenes synder' skal gjengjeldes på barna 'i tredje og fjerde ledd'

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Marie Martinsen

Takk for et innblikk i hva som kunne skje med uekte barn og deres foreldre.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.