Gå til innhold
Arkivverket

[#76344] sersjant Joseph Brandius


Gjest Leif Salicath
 Del

Recommended Posts

Gjest Leif Salicath

Han ble gift 13. okt. 1772 i Garnisonskirken i Oslo med Guri Haagensdatter [url="http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=7685&idx_id=7685&uid=ny&idx_side=-122>Lenke riktignok er navnet til bruden et annet, men det kan skyldes hastverk (forlovet og viet samme dag). Tre barn er kjent:Sophia Margrethe døpt 21.des.1774 Lenke, Christian Frederic døpt to ganger hhv. 30.mar.1779 og 19.apr.1779 Lenke samt Joseph Wilhelm Brandius døpt 25.feb.1782

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kirsti Rye

Ved Oles dåp 22 sep 1785 står det ved farens navn at han er 'nu rømt'.Kildeinformasjon: Oslo fylke, Akershus slottsmenighet i Garnisonsmenigheten, Ministerialbok nr. 3 (1777-1809), Fødte og døpte 1785, side 39. Permanent sidelenke: [url="http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=7686&idx_id=7686&uid=ny&idx_side=-40>Lenke Permanent bildelenke:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Geir Kamsvaag Berntsen

Om du finner ham, er det neppe på Tugthuset, jeg har ikke lett etter ham ennå selv og kan dessverre ikke bidra med noe idag.Datteren Sophia Magrete gifter seg med Michel Olsen Aas, bøssemager (dels militær, dels privat) i Fierdingen (no.67 i FT 1801, no.25 i den senere matrikkel, rives senere og bidrar til plass til Gassverktomten), viet 10.01.1794 i Slottskirken.Moren heter da Olsdatter selv om han er skrevet Haagensdatter ved en dåp? Hvorfor tror du Haagensdatter er korrekt?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Leif Salicath

(6): Takk for info om datteren. Jeg er langt fra sikker på morens navn og har forsøkt å finne ut av dette tidligere. Minst 2 ganger er hennes navn skrevet Haagensdtr., men nå etterhvert som nye barn dukker opp, så er Olsdtr. i overvekt.Kan moren ha vært 'uekte' og at det vekselsvis brukes farens og morens navn ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Leif Salicath

(9): Når sønnen Christian Frederic døpes (han som ble døpt to ganger, hhv. 30.mars og 19.april 1779 er morens navn ganske tydelig Haagensdt. Det er de ulike navnene som gjør dette vanskelig.Slik er morens navn i rekkefølge:1772, vielse, Guri Olsd1774, dåp av Sophia Margrete, Guri Olsd1777, dåp av Joseph Gotlieb, Guri Olsdatter1779, dåp av Christian Frederic, Guri Haagensdt1782, dåp av Joseph Wilhelm, Guri Maria Hovelsdt (Haagensdt ?)1785, dåp Ole, Guri OlsdDet burde kanskje være mulig å finne dåpen til Guri Maria som må være født mellom 1740 og 1756(4) med en mulig overvekt for siste del av perioden. Basert på at sersjanten 'er rømt' er det trolig ikke morens alder som gjør at det ikke blir flere barn. Guri Maria(e) er relativt skjeldent brukt og i ft1801 er det bare 6 stk., men oftest brukes jo ofte bare ett fornavn i ft så dette kan være misvisende.Men, hvor kan det ha blitt av sersjant Joseph Brandius ? Sønnen Joseph Wilhelm Brandius som ble seilmaker i Kristiansand (nevnt ovenfor), fikk en flere barn, bl.a. Peter Andreas Brandius (skredder) f. 1808 som ble gift i Arendal i 1828. Der tok han navnet Kreutz (istedenfor Brandius) etter at 1. barn ble født i 1829 og før neste i 1832.Hvorfor endret han navn og valgte han Kreutz tilfeldig ? Så langt har jeg ikke noe konkret bevis på at han og de relativt få andre Kreutz i Norge hadde noe tilknytning, men et pussig sammentreff er at skredderen fikk to barn som ble kalt Petronelle Elisabeth, et navn som også er vel brukt i 'den andre Kreutzfamilien'.Kan dette at navnet ble endret fra Brandius til Kreutz og at Brandiusnavnet stort sett forsvinner i Norge, ha noe med sersjantens forsvinning å gjøre ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.