Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Tore A. Andersen

[#76751] Gregoriusdagen /Gregormesse 12 Mars og merkelig skikk

Recommended Posts

Gjest Tore A. Andersen

Min mor født 1914 fortalte om en skikk de hadde som barn denne dagen. I vedskjulet pyntet de huggestabben med granbar. Dette skulle da være Gregoriusbrud. Dette var i Østfold. Interessant om noen andre kjenner til denne skikken. Kjenner til at i tidligere tider kunne unge piker i byene kle seg ut som brud denne dagen, og gå rundt å be om almisser.Dette kaltes å gå Gregoriusbrud

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Berit Knudsen

Søk på nettet etter Gregoriusbrud, og du vil få mange svar på det.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Arild Oliver Bråthen

12. mars: Gregormesse (Gregus-/Groårsmesse, Gregoriusdagen ) (lat.: Gregorii papae confessoris), pave Gregor den stores (540-604) messedag. Han er kjent for sine mange skrifter og for sin rolle som en av de store latinske kirkefedrene. Pave Gregor skal angivelig ha vist en særlig omsorg og interesse for folk fra Norden, som han opplevde å se som krigsfanger og slaver i Roma. Av den grunn skal han ha sendt misjonærer til England, hvor hans navn ennå har en særlig betydning. Han skal også ha vært en stor barnevenn, og ble mange steder regnet som skytshelgen for skolene og for skolebarna. I den katolske tiden stengte katedralskolene etter vintersemesteret på denne dagen, gjerne etterfulgt av et festlig opptog. Muligvis har vi i dette, fra en tid hvor det var vanlig at skoleelevene i feriene gikk rundt og tigget for å kunne klare seg, bevart en tradisjon som omtales i i 1859: . Som regel ble det kvittert for gaven med en sang eller med opplesning av et vers. En annen pussig skikk knyttet til Gregorfeiringen i Norge er at det denne dag var lov å narre hverandre, slik som på 1. april. Spesielt gjaldt det å ikke være først i seng denne kvelden; den som gjorde det ble kalt og var til latter for alle. Den som la seg sist ble derimot kalt , og det var ikke stort bedre. Skikken omtales flere steder på Østlandet, bl.a. av Askermaleren og forfatteren Otto Valstad i hans selvbiografi fra 1916. Gregormesse var en viktig merkedag om våren. Om det var sønnavind og dryppet fra takene, ville det bli et godt og fruktbart år. Primstaven viste en fugl, vel egentlig en due som var en av Gregors attributter, men ble ofte holdt for å være en kråke. Mange steder oppfattet folk denne dagen som vårjevndøgn: . Nå kunne man stå opp og gå i seng uten å tenne lys. På Jæren var Gregormesse flyttedag for tjenerne.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.