Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Håkon Brun

[#77284] Hvem er dette: INSM og ICD 1700 ?

Recommended Posts

Gjest Håkon Brun

Bak altertavla i Vågan kirke (Lofotkatedralen) har det i mange år stått en kneleskammel med et tøystykke over. På tøystykket av vadmel står detINSM og ICD inni et monogram, og under det står det 1700 (jfr. vedlagte bilde). Er det noen som kan tolke disse initialene? Jeg regner med at det er en mann øverst og en kvinne under. Det bør være noen som har tilknytning til Vågan eller Lofoten eller kanskje til biskopen oi Trondheim. Har prøvd å se på fogder og biskoper uten å ha funnet noen som passer. Er det noen som kan hjelpe?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Håkon Brun

Håper bildet kommer med nå

bilete9044.jpg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Håkon Brun

Jeg fant svaret på spørsmålet selv. Initialene står for Trondhjemsborger Jens Nielsen Mørch og hans andre kone Ingeborg Corneliusdatter. Jens Nilsen Mørch overtok handelsleiet Kabelvåg i 1690 og Storvågan (en del av dagens Kabelvåg) i 1697. Hvorfor de ga dette 'tøystykket' til Vågan kirke i 1700, og hva det skulle brukes til, vet vi ikke. Det var vel neppe trekk til en kneleskammel, selv om det var det det ble brukt til?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.