Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Carl-Anders Olsson

[#77653] Tarine/Karine/Karen Hansdatter - opphav?

Recommended Posts

Gjest Carl-Anders Olsson

Karine Hansdatter f. ca 1784, men hvor? Og hvem er hennes foreldre?Hun ble gift 1808 i Mo med Fordel Jonsen. De hadde 9 barn og bodde på Tangen under Bjørnå i Rana. Hun er i FT 1801 som Tharina Hansdatter tjenestejente på Storrøevand hos Jonas Thomassen, i FT 1865 er hun som Karen Hansdatter kårenke på Tangen 82 år. Død i Langvandet 1874 (begravd 1875) i Rana som Karine i ministerialboka og Tarine i klokkerboka, 101 år (trolig feil).Kan ikke finnes døpt eller konfirmert i Hemnes/Mo. Kan hun ha kommet fra ytre strøk? Det var visst mange som gjorde det i Langvassgrenda.Noen forslag?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Carl-Anders Olsson

Karen Pernilla er selvfølgelig døpt 1785.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Hill-Gunn Jensen

Ser det er en Karen døpt i 1784 i Hemnes, kan det være henne?Hemnes Sønd. Septuagesima. Døbt Hans Andersen Prestengs B.N. Karen fød dj 31 Janvarj (v. side) [url="http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=16557&idx_id=16557&uid=ny&idx_side=-329>LenkeHemnes, Midfaste søndag inledet Hans Andersen Præstengs qv. Johanna Olsdtr. (nede på h.side) LenkeHer i 1801

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Carl-Anders Olsson

Takk for forslaget, men denne Karen Hansdatter ble gift 1822 på Sandnes indre bnr 2.'Min' Karine skrives for Karine i dåpen til alle barna som er født etter 1820, i konfirmasjonen til sønnen Kristian 1845, og i min.boka ved begravelsen 1875.Noen få ganger kalles hun Tarine (i FT 1801 og i klokkerboka ved begravelsen 1875). Bare én gang er hun kalt Karen (FT 1865).Kan Katarina være et alternativ? Det ble ikke skiftet etter mannen Fordel i 1846, derfor ikke noe navn på enken.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Robert Monsen

Hei CAO. Jeg har også arbeidet en del med Fordel Jonsens hustru Tharine/Karine/Karen! Som du angir (Rana Gardsh. s.369) ble disse gift 1808. Imidlertid finnes ikke dette giftemål i kirkebøker! Derimot finnes egteskap mellom Fordel Jonsen og Gurina Hansdatter 1. Nyttårsdag 1808. Spørsmålet blir da om kirkebokas 'Gurina' er feilskrevet i stedet for Tharine/Karine, og om Fordel Jonsen er den rette Fordel fra Tangen, Bjørnåga? Fra FT-1801 er det bare 2 stk. Fordel Joensen. En fra Ytteren, 19 år (f.1782, d.1803), så denne er det ikke. Den andre Fordel Joensen, 20 år, tjener hos Jacob Davidsen, Urtfjell. (Rg.298.4) Alderen her stemmer, så dette tilsier den rette! Og Tharine, 16 år og tjener i Stor-Røvatnet. Kanskje en sammenheng med Fordel Joensens fars 1. hustru som var fra Stor-Røvatnet? Sett i sammenheng med alle opplysninger knyttet til ekteparets barns dåp m.v. synes det derfor mest logisk at navnet Gurina ved egtevielser er feilskrevet for Tharine.a) eller Karine,a). Uttalen her er ganske lik! Men Tharine/Karine er nok ikke fra Rana, eller Helgeland, men helst lengere syd fra?VennligstRMFra FT-1801

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.