Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Reidar Oddløkken

[#79945] Stoppeklokke

Recommended Posts

Gjest Reidar Oddløkken

Er det noen i dette forumet som vet hvilken idrett som først tok i bruk stoppeklokke? På forhånd takk, Reidar

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Ola Ljødal

Jeg var med å regnet ut tiden ved langrennsløp i et par år like etter krigen. Da var det slik at en person tok tiden ved start (med vanlig lommeur) og sendte en løper avgårde hvert 30. sekund. Målpasseringstiden ble tatt enten med samme klokke eller av en annen person med en annen klokke. Etter dette kunne man så regne ut anvendt tid. Men selvfølgelig fantes det stoppeklokker før dette (iallfall på tredvetallet). Når de ble alminnelig i bruk ved idrettsstevner, vet jeg ikke.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Helge Bjerkevoll

Nei jeg vet ikke, men det er jo nærliggende å tru at det var friidrett. Sakser denne fra nettet:Viktige hendingar i Dale Idrettslag si historie:1927 – 15.mai vert den første konkurransen i friidrett arrangert. Ein skulle konkurrere i 100 m, 400 m, kule, diskos, spyd, høgdesprang og lengdesprang. I dette høvet vart det bestemt å kjøpe inn eit stoppeur, eit spyd, ein startrevolvar, 50 proppar og eit måleband.Og denne fra Kondis.no om finsk sisu.'...Unger sprang 70 meter og studenter 356 meter, en tredel av en russisk verst i de såkalte Akilles-stevnene fra 1882 til 1884, som også omfattet gymnastikk og bruk av stoppeklokke. Heikel la vekt på teknikk og kroppsholdning. Han advarte mot distanser over to–tre kilometer og rovdrift på kroppen – nettopp det som ble kjennetegnet på det finske løpeunderet...'.I følge denne altså bruk av stoppeklokke i 1882-1884.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Reidar Oddløkken

Tusen takk for responsen og flotte besvarelser til alle tre (2, 3 og 4), og registrerte også sparsomt med opplysninger om hva som var først til å benytte hjelpemiddelet, tror det skal stå mellom skøyter og friidrett, og friidretten skulle en vel tro ligger godt an, ser ut som det er et gammelt hjelpemiddel?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.