Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Kristian Hunskaar

[#80247] Borgerlige vigselsbøker

Recommended Posts

Gjest Kristian Hunskaar

Som meldt på Digitalarkivets forside i dag, har det blitt lagt ut et lite utvalg borgerlige vigselsbøker (se Lenke). Av praktiske årsaker publiseres disse i samme portal som skanna kirkebøker, til tross for at dette altså ikke er kirkebøker, men notarialprotokoller fra byfogd- og sorenskriverarkivene. Vi tror at det også er praktisk for brukerne at dette materialet, som innholdsmessig er svært likt kirkebøkene, publiseres i denne portalen.Det er Statsarkivet i Bergen som har tatt initiativet til dette, i det SAB selv har digitalisert protokollene for Bergen byfogd. SAB har signalisert at vigselsprotokollene for sorenskriveriene i Hordaland og Sogn og Fjordane vil komme etter hvert.Riksarkivet vil i samarbeid med Statsarkivet i Oslo (SAO) sørge for at vigselsprotokoller for sorenskriveriene og byfogdembetene i Østfold, Akershus og Oslo blir digitalisert. En del protokoller for Aker sorenskriveri er allerede på plass.For resten av landet (dvs de øvrige seks statsarkivdistriktene) foreligger det ikke planer om digitalisering av dette materialet. Det er valgt en klausul på 60 år for internettpublisering. Dette vil si at årgangene t.o.m. 1949 er tilgjengelige nå, og at 1950 vil bli åpnet etter nyttår.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Solveig Håklev

Dette er bare så BRA ! :) :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Steinar Nyløkken

Dette er kjærkomment nytt ;-))Så fantastisk at vi også kan få tilgang til dette arkivmaterialet./S

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Mariann Stokken

Dette er jo storarta!!Men eg undrast på kva som er skilnaden på Lysningsbøker (som er scanna og lagt ope ut heilt opp til 1969-70)og dei borgarleg vigde, sidan dei stoppar i 1949?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Egil Sundelius

Nja! noe er litt rart ang. sperre frister! Og som Mariann sier. Denne er stengt!: Kildeinformasjon: Akershus fylke, Aker sorenskriveri, Vigselsbok (borgerlig) nr. 21 (1944-1944), Borgerlig viede 1944.01, side 1. Permanent sidelenke: [url="http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=33329&idx_id=33329&uid=ny&idx_side=-3>Lenkemens denne er åpen!: Kildeinformasjon: Østfold fylke, Idd og Marker sorenskriveri, Vigselsbok (borgerlig) nr. 1c (1944-1945), Borgerlig viede 1944, side 2. Permanent sidelenke:

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Kristian Hunskaar

Når Aker-boka for 1944 er sperret, har det sammenheng med et eksperiment som tydeligvis ikke har falt heldig ut. Siden det ble hundrevis av påfølgende sider med samme årstall, forsøkte vi å nyansere indekseringa ved å henge på måned (1944.01 = januar 1944), slik at indekssida kunne ha innganger måned for måned.Sperring av sider skjer automatisk på bakgrunn av årstall i en tabell - for borgerlig viede ligger det inne at årstall større eller lik 1950 skal sperres. Formatet 1944.01 blir tydeligvis oppfattet som noe som skal sperres, og derfor blir vi nødt til å endre indekseringa til 1944 (oppdateres på nett neste helg). Det er ikke aktuelt å endre systemet av hensyn til et - i sammenhengen - begrenset antall borgerlige vigselsbøker.Med hensyn til 60 års klausulering og sammenlikningen med de kirkelige lysningsbøkene: Veien fra beslutning om publisering til publisering ble tilbakelagt på ei snau uke. Grundige klausuleringsvurderinger var det da ikke tid til, og dermed gjør vi ikke noe vi kan bli kritisert for. Jeg vil derfor ikke utelukke at klausuleringa kan bli endret på et senere tidspunkt, men inntil noe annet eventuelt bestemmes, gjelder 60 år.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Gard Strøm

Dette er bra jobba Hunskaar! En naturlig fortsettelse av kirkebøkene :-D. Også jeg som var på Kongsberg for noen få uker siden og begynte med avfotografering av Gjerpen-protokollene! Kanskje jeg skulle drøye litt med resten..? Vennlig hilsen Gard Strøm.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Kristian Hunskaar

Takk for hyggelige ord, Gard;som nevnt i første innlegg, foreligger det ikke planer for skanning i de øvrige statsarkivene.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.