Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Ola Ljødal

[#80287] Major H.O.Langeland

Recommended Posts

Gjest Ola Ljødal

Hva var grunnen til at områdesjef i Oslo Mil-org., H.O. Langelands bøker inndratt og han selv stilt for retten noen år etter krigen - dømt, dommen senere opphevet. Var han for kritisk til regjering og andre øvrigheter i sine bøker?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Karin Moen

Vet ikke om dette var nytt? artikkel i Aftenposten Lenke

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Arne B. Kristiansen

Kan gi et lite utdrag fra boken 'Dømmer ikke' som kom ut i nytt og utvidet opplag i fjor...Den boken du holder i hånden 'Dømmer Ikke' av major og sjef i Milorg D-13 Oliver Hansen Langeland (1887-1958), er en av de mest kontroversielle bøker som er skevet om forholdene før og etter 9. april 1940. Reaksjonene på bokens innhold ar så sterke da den kom ut i 1948, at den ble lagt frem for Stortinget i St.meld. nr64 (1950) og ved flere anledninger debattert i Stortinget. Boken ble gitt særbehandling i statsråd av daværende regjering under ledelse av Einar Gerhardsen. Med sin skjematiske oppstilling viser major O.H.Langeland de mange forvarsler regjeringen Nygaardsvold fikk om mulig tysk invasjon, og han setter lys på dens manglende evne til handling og moblisering forut for det tyske angrepet på Norge i 1940. Boken gir et innblikk i resultatet av 'Det brukne geværs politikk' som ble ført under ledelse av regjeringen Nygaardsvold i 30-årene som endte i en katastrofe for det norske folk 9. april 1940. Major O.H.Langeland tar videre opp diverse forhold begått av fremtredende navngitte nordmenn for den tyske okkupasjonsmakt under krigsårene som unngikk tiltale i rettsoppgjøret etter krigen. Rettsoppgjøret skulle fastslå hva man kan gjøre og hva man ikke kan gjøre i krigstid.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Ola Ljødal

Takk til dere begge. Ytringsfriheten hadde altså usle kår sist på førti-tallet. Utrolig når man tenker på at vi hadde lagt bak oss 5 år UTEN ytringsfrihet!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Arne B. Kristiansen

Hvis du leser Tore Pryser sin bok 'Svik og gråsoner' så kan du lese om 5 forskjellige skjebner angående krigen og etterpå... Der har du noen gode eksempler på håpløse holdninger og handlinger under og etter krigen. Dog må en legge til at det er sett med øyne nå til dags, og ikke når ting hendte... Så å kaste en stein i glasshus får den gjøre som det, og det er vel bra få...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.