Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Karl H. Meyer

[#80658] Kirkebøker Gloppen

Recommended Posts

Gjest Karl H. Meyer

Er det mulig å legge inn bedre kirkebøker for Gloppen, S og Fj. enn Mini A9. Bøkerne for rundt 1860-tallet er umulig å lese i fadderdelenDet må vel finnes klokkerbøker for dette tidsrommet ?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Kristian Hunskaar

I Gloppen synes det dessverre ikke å ha vært ført klokkerbøker i en periode midt på 1800-tallet. Dette var ikke uvanlig, jf. http://digitalarkivet.uib.no/kirkebok.htm:Reskriptet i 1812 gav også pålegg om at klokkeren skulle føre kirkebok, kalt klokkerbok, etter samme skjema som soknepresten. Denne klokkerboken ('kirkebokduplikatet') skulle ha flere funksjoner. Prest og klokker skulle sammenholde sine bøker to ganger i året, for slik å kunne avdekke mulige feil eller mangler, og siden de to protokollene aldri skulle ligge under samme tak, skulle man ha håp om å bevare den ene, selv om arkivet skulle brenne eller gå tapt på annen måte. **Mange steder sluttet man å føre klokkerbøker etter ganske få år, og det er først fra 1850-tallet man normalt kan finne sammenhengende serier av klokkerbøker.** Føringen av klokkerbøker er mange steder opphørt på 1970-tallet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.